ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020» ΩΣ ΕΤΟΥΣ ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020» ΩΣ ΕΤΟΥΣ ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ




ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020» ΩΣ ΕΤΟΥΣ ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ

Αγαπητοί αναγνώστες, το λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», ξεκινάει ένα νέο θεσμό το: «Λογοτεχνικό Έτος». Κάθε χρόνο θα αφιερώνουμε το επόμενο έτος λογοτεχνικής δημιουργίας σ' έναν λογοτέχνη, τιμώντας το πνευματικό του έργο. Στα πλαίσια του «Λογοτεχνικού Έτους» θα πραγματοποιούνται: α. αφιέρωμα για το έργο του τιμώμενου λογοτέχνη, το οποίο θα δημοσιεύεται στο έντυπο λογοτεχνικό περιοδικό μας «Κέφαλος» στο πρώτο τεύχος του έτους, β. αφιέρωμα σε δύο φύλλα της εφημερίδας μας «Λογοτεχνικό Βήμα», γ. αφιέρωμα σε δύο αφιερωματικές εκπομπές στο ραδιοφωνικό μας σταθμό: «Ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα», δ. αφιέρωση του ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης «Κέφαλος» ή του ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού πεζογραφίας «Κέφαλος» στο τιμώμενο πρόσωπο του «Λογοτεχνικού Έτους», ε. τιμητική εκδήλωση με αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο του «Λογοτεχνικού Έτους» για το έργο του και στ. δωρεάν έκδοση αφιερωματικού τόμου με κείμενα των συμμετεχόντων ομιλητών και των ατόμων που θα γράψουν τα αφιερώματα στο τεύχος του περιοδικού και στο φύλλο της εφημερίδας, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή ελεύθερα στο διαδίκτυο και θα εκτυπωθεί σε έντυπη μορφή για να σταλεί στις βιβλιοθήκες ως παρακαταθήκη.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020

Ανακηρύσσουμε το «Λογοτεχνικό Έτος 2020» ως έτος Νάνου Βαλαωρίτη, τιμώντας έναν από τους ταγούς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ο αείμνηστος Νάνος Βαλαωρίτης που άφησε τον σουρεαλιστικό μας κόσμο πριν λίγες ημέρες ήταν ένας άνθρωπος αφιερωμένος στην προάσπιση των γραμμάτων και των τεχνών. Ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος που το πνεύμα του ήταν ελεύθερο και πετούσε για έναν αιώνα ανάμεσα από τις σουρεαλιστικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας μας.
Ο Νάνος Βαλαωρίτης ήταν το πρότυπο ενός ανθρώπου που έζησε τη ζωή του δίχως περιορισμούς στις ιδέες του και στις σκέψεις τους. Στην κατοχή παρά τον φόβο που θα προκαλούσε σε άλλους να έχει επιταχθεί το ένα δωμάτιο του σπιτιού τους στους Γερμανούς, εκείνος συνέχισε την αντίσταση και να τρέφει το πνεύμα της ελευθερίας στην καρδιά του.
Νέος ποιητής πήγε και χτύπησε την πόρτα των Νέων Γραμμάτων και μπήκε μέσα στον κόσμο της λογοτεχνίας. Γνώρισε τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Γκάτσο και όλη την πνευματική παρέα της γενιάς του 1930 και έγινε κομμάτι της ιστορίας τους.
Στο Λονδίνο γνώρισε τον νομπελίστα λογοτέχνη Τόμας Έλιοτ και στο Παρίσι τους σουρεαλιστές. Έγινε ένας κοσμοπολίτης των ελληνικών γραμμάτων. Ένας πραγματικός σουρεαλιστής άνθρωπος που βρήκε στη ζωή την υλοποίηση της φαντασίας. Ήταν εκείνος που έζησε όλη την πνευματική σύζευξη του πραγματικού και του φανταστικού κόσμου.
Αυτό τον άνθρωπο λοιπόν θα τιμήσουμε κι εμείς, αφιερώνοντας το «Λογοτεχνικό Έτος» του 2020 σ’ εκείνον. Θα πραγματοποιήσουμε αφιέρωμα τόσο στο λογοτεχνικό περιοδικό μας: «Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς», όσο και στην εφημερίδα μας: «Λογοτεχνικό Βήμα» και στο σταθμό μας: «Ραδιόφωνο Λογοτεχνικό Βήμα».
Επίσης, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε πως αφιερώνουμε στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, Νάνο Βαλαωρίτη, και τον εν εξελίξει διαγωνισμό μας, τον: «2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Κέφαλος», ο οποίος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ παράλληλα την ημέρα της τελετής απονομής του εν λόγω διαγωνισμού θα υπάρξει σύντομο αφιέρωμα στο έργο του. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη εκδήλωση, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο Νάνο Βαλαωρίτη και θα εκδοθεί δωρεάν αφιερωματικός τόμος με κείμενα των συμμετεχόντων ομιλητών και των ατόμων που θα γράψουν τα αφιερώματα στο τεύχος του περιοδικού και στο φύλλο της εφημερίδας, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή ελεύθερα στο διαδίκτυο και θα εκτυπωθεί σε έντυπη μορφή για να σταλεί στις βιβλιοθήκες ως παρακαταθήκη.
Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νάνου Βαλαωρίτη, απ’ όλη τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας και του περιοδικού. Αιωνία του η μνήμη. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Νάνο, γιατί πάντα το έργο σου θα μας αφυπνίζει!


Για το Λογοτεχνικό Περιοδικό 
«Κέφαλος - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς»


Πλούταρχος Πάστρας

Εκδότης Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κέφαλος»
& Εφημερίδας «Λογοτεχνικό Βήμα»,
Φιλόλογος, Δημοσιογράφος, Λογοτέχνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!