Πόσο ευεργετικό είναι το διάβασμα ενός βιβλίου πριν τον ύπνο - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Πόσο ευεργετικό είναι το διάβασμα ενός βιβλίου πριν τον ύπνο


Πώς επιδρά το διάβασμα βιβλίων πριν τον ύπνο; Η διαδικασία αυτή είναι μια πολύ παλιά συνήθεια και πολλοί άνθρωποι την ακολουθούν κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν. Ας δούμε όμως πώς αυτή η διαδικασία επιδρά στον εγκέφαλο και το σώμα μας και τί λένε μελέτες ειδικών που έχουν ασχοληθεί με αυτήν.

Μειώνει το άγχος

Η ανάγνωση βιβλίων πριν τον ύπνο χαλαρώνει το σώμα σημαντικά. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Sussex και δημοσιεύτηκε στο Telegraph, μετρήθηκαν τα ποσοστά χαλάρωσης του σώματος με διάφορες διαδικασίες. Ο νευρολόγος Dr David Lewis διαπίστωσε ότι η ανάγνωση βιβλίων μειώνει το άγχος κατά 68%. Η ακρόαση μουσικής κατά 61%, ο καφές ή το τσάι κατά 54% και ένας περίπατος ή μια βόλτα κατά 42%. Το υψηλό ποσοστό της ανάγνωσης οφείλεται κυρίως στο ότι το μυαλό αποσπάται από την καθημερινότητα και τις ανησυχίες που προκαλούν ένταση. Η ιστορίες των βιβλίων δίνουν στον εγκέφαλο την επιλογή να βρεθεί κάπου αλλού, για λίγο, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα και τις έννοιες. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να χαλαρώνουν οι μύες, να επιβραδύνονται οι παλμοί κι έτσι να ηρεμεί το σώμα. Όλο αυτό, όταν συμβαίνει πριν τον ύπνο έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιώνει την ποιότητά του, όντας ευεργετικό για τον οργανισμό. Σημειωτέον η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν μπορεί να συγκριθεί με την οθόνη της τηλεόρασης ή του κινητού-τάμπλετ. Το φως που εκπέμπουν οι οθόνες μπερδεύει τον εγκέφαλο και τον οδηγεί στο να αντιλαμβάνεται ότι είναι μέρα κι όχι νύχτα.

Δυναμώνει τον εγκέφαλο

Η ανάγνωση μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος, όπως και οι μύες του σώματος, για να κρατηθεί υγιής, χρειάζεται εξάσκηση. Το διάβασμα είναι μια νευρολογική πρόκληση περισσότερο από ότι η ομιλία ή η επεξεργασία εικόνων. Ο Ken Hugh, υπεύθυνος της έρευνας στα Εργαστήρια Haskins λέει ότι διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η όραση, η γλώσσα και η συνειρμική μάθηση συνδέονται σε ένα νευρολογικό κύκλωμα για να αποδοθεί η διαδικασία της ανάγνωσης. Αυτό σημαίνει ότι το διάβασμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξασκείται ο εγκέφαλος και ταυτόχρονα να απολαμβάνει ο αναγνώστης και μια όμορφη ιστορία. Όπως εξάλλου είναι γνωστό, το τακτικό διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Alzheimer. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου όπως τα παζλ, το σκάκι και το διάβασμα είναι διαδικασίες που μειώνουν κατά 2,5 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, η οποία στατιστικά συνδέεται με ασθενείς που έχουν περιορισμένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Είναι επομένως η καλύτερη γυμναστική για να τελειώσει η μέρα σας!

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα δημιουργικό ερέθισμα αυξάνει και τη δική μας δημιουργικότητα. Ένα θέμα μπορούμε να το δούμε και να το πλάσουμε στη φαντασία μας από διάφορες οπτικές κάτι που διευρύνει το ίδιο το μυαλό. Βελτιώνονται οι γενικές γνώσεις, το λεξιλόγιο η εκφραστική ικανότητα και η συλλογιστική διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για τον παραπάνω λόγο η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά πριν τον ύπνο. Είναι μια ιστορία που χωρίς να πραγματοποιείται με μορφή μαθήματος απολαμβάνει το παιδί, όπως και τα ευεργετικά της οφέλη στο μέλλον του.

Ενισχύει το συναίσθημα.

Το διάβασμα μεταδίδει συναίσθημα στον αναγνώστη, την ικανότητα να κατανοεί και να μοιράζεται τα συναισθήματα του με τους άλλους, αφού στα βιβλία παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός χαρακτήρα και συμπάσχουμε, λυπόμαστε ή χαιρόμαστε μαζί του. Για την εφαρμογή αυτού και στην πραγματική ζωή το διάβασμα είναι ο ιδανικός βοηθός. Και αν μια ιστορία είναι ανάλογη της αισθητικής του αναγνώστη και η ανάγνωση πραγματοποιείται πριν τον ύπνο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο όνειρο!

Τα βιβλία δεν ενισχύουν μόνο τη νοημοσύνη, αλλά και το συναίσθημα. Τί περιμένετε λοιπόν; Βάλτε το επόμενο βιβλίο δίπλα στο κομοδίνο σας!


Πληροφορίες από: www.dreams.co.uk

Πηγή: artigo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!