Συνέντευξη με την Ποιήτρια και Ζωγράφο Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέντευξη με την Ποιήτρια και Ζωγράφο Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ





Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε την Ποιήτρια και Ζωγράφο, κ. Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΝΗ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Η Λογοτεχνία είναι εφεύρημα της εποχής του Ρομαντισμού. Η ανάπτυξη έντονων συναισθημάτων. Ένα λυρικό είδος ποίησης το οποίο χαρακτηρίζεται από πεσιμισμό και μελαγχολία που διαχέεται μέσα στα έργα. Οι απογοητεύσεις και η απόγνωση των συγγραφέων, οδηγούν να καταφύγουν στην διέξοδο ενός ιστορικού παρελθόντος, την ονειροπόληση ή την ενασχόληση με τον θάνατο. 
Κατάλληλος ορισμός: εύπλαστο. 

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σε φόρμα και το ανανεώνει. Αυξάνει την φαντασία και δημιουργεί παράλληλους κόσμους. Προσφέροντας στον άνθρωπο ένα καταφύγιο, ολοδικό του.  

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Για πολλούς η ποίηση είναι  η μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα στον κόσμο. Δεν διεισδύουν για να μην εγκλωβιστούν. Δεν την αγγίζουν για να μην τους αγγίξει. Δίνει την αίσθηση της διαχρονικής ακινησίας. Για τους ποιητές το απραγματοποίητο μπορεί να συνυπάρχει με το πραγματικό, η επανάσταση με τον συμβιβασμό και η παιδικότητα της ψυχής να ζει άνετα σ' ένα ρυτιδιασμένο σώμα. 
Ευτυχώς η ποίηση συνεχίζει. Και είναι εκεί για να την γράφουμε και για να την διαβάζουμε. Και η ποίηση σήμερα είναι ακόμη διάφανη για να προκαλεί απορίες κι ερωτήματα και συζητήσεις κι όνειρα κι εφαλτήριο για να σηκωνόμαστε λίγο ψηλότερα.
Η ποίηση δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Πάντα, σε κάθε εποχή θα υπάρχουν-επιστρέφουν- ρομαντικοί άνθρωποι που θα ακονίζουν τις πένες τους υπό το φως του φεγγαριού. 

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Η ποίηση για εμένα  είναι ένα γυαλί
που χαράζει την ύπαρξη.  
Είναι οι λέξεις που δεν θα ειπωθούν ποτέ από τα χείλη. Η συγκίνηση. Η αιώνια μνήμη. Είναι κομμάτια ψυχής που άλλοτε σπάνε κι άλλοτε διογκώνονται. Πράξη ερωτική και συνάμα πράξη απόγνωσης.
Όσα έχουν χαθεί και κείνα που θα έρθουν και θα περάσουν και θα χαθούν θα μείνουν για πάντα μέσα στην Ποίηση. 

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Δεν θα μπορούσα να ορίσω χρονικά πότε ξεκίνησα να γράφω. Καθώς από πολύ μικρή είχα την τάση να ζωγραφίζω και να ερμηνεύω ταυτόχρονα με λέξεις. Να περιγράφω τι έχω σχεδιάσει. Κάτι που εξακολουθώ να πράττω  μέχρι σήμερα. Ο λόγος; Να φτάσουν οι λέξεις μου στην επιθυμία μου έτσι ώστε να εκδηλωθούν τα συναισθήματά μου, με τρόπο διαφορετικό….

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω γιατί δεν έχω άλλο μέσο για να υμνήσω την αγάπη, να συγκινήσω τους ανθρώπους, να συντηρήσω τις μορφές που με συνοδεύουν στην ζωή…. 
Επειδή τα χείλη δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν θαρραλέες λέξεις σε κανένα χρόνο.
Επειδή η πένα μου κατάφερε να αντέξει τον πόνο και να τον μετατρέψει σε  ταξίδι αιώνιο. 

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Εμπνέομαι κάθε φορά που αντικρίζω μοναξιά .
Χαμόγελα χλωμά, ήλιους που καίνε και φεγγάρια ολόγιομα. 

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ποίηση.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Έχω «εκθέσει» συγγραφικά τον εαυτό μου σε τέσσερα βιβλία, τα οποία και έχω εικονογραφήσει. Την ποιητική συλλογή «Ξεχασμένες Νεράιδες» από τις εκδόσεις Λεξίτυπον (2013).
«Λέξεις που τις πήρε ο αέρας, λέξεις που ποτέ δεν ειπώθηκαν, αγάπες που δεν άνθισαν, κόσμοι που για λίγο ενώθηκαν, ήταν αρκετά για να δέσουν αυτό το βιβλίο.» 
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, την «Αρετούσα», εκδόσεις Όστρια.
Κατατάσσεται στο νέο ελληνικό θέατρο και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μητέρας μου. Βασισμένη στην έμμετρη μυθιστορία που συντέθηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο στην Κρήτη τον 17ο αιώνα, η Αρετούσα έρχεται τον 21 ο αιώνα με την δική της ιστορία με ρίμες και Κρητικό αέρα, λόγω καταγωγής, να υμνήσει την άφθαρτη αγάπη. Την αγάπη που συνεχίζει μετά θάνατον το ταξίδι σε φλεγόμενους Ουρανούς.
Το «τρίτο μου κομμάτι» λέγεται «Ρωγμή». Τυπώθηκε το 2016 από τις εκδόσεις Όστρια.
Σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά λέξεις, σκέψεις, ελπίδες και όνειρα. 24 ποιήματα +1 = εικοσιτέσσερεις μήνες + μία ημέρα = 2 χρόνια + μία στιγμή. Τόσο όσο και η μεταναστευτική μου ζωή.
Και τέταρτο και πιο πρόσφατο παιδικό βιβλίο μου «Το Κορίτσι και ο Μονόκερος»τυπώθηκε τον Ιούλιο του 2017 από τις εκδόσεις Οσελότος και είναι αφιερωμένο στον παιδικό καρκίνο.
Κύριο χαρακτηριστικό των βιβλίων μου, όλα τα ζωγραφικά έργα που τα κοσμούν, καθώς πιστεύω και υποστηρίζω, πως η γραφή είναι μέρος της ψυχής σε συνδυασμό με τα χρώματα που την περικλείουν.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «Το Κορίτσι και ο Μονόκερος» 

«Το Κορίτσι και ο Μονόκερος» είναι ένα μήνυμα που θα μπορούσε να έχει κλειστεί σε ένα μπουκάλι και αυτή τη στιγμή να ταξιδεύει σε θάλασσες.Αιώνιες. Προτίμησα να τυπωθεί να γίνει βιβλίο και να φτάσει στο βάθος των ανθρώπων. Στις καρδιές όλων μας… Μέσα σε μια εποχή μετριότητας, εγωπάθειας και μπλοκαρισμένης συχνότητας, με την ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι που ενδεχομένως σκέφτονται και λειτουργούν σαν κι εμένα, έτσι ώστε να μεγαλώσουμε την αλυσίδα της ΑΓΑΠΗΣ. Το «Το Κορίτσι και ο Μονόκερος»είναι αφιερωμένο στα ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 
και συνεχίζει το ταξίδι του, προσφέροντας την ψυχολογική κυρίως υποστήριξη κι έπειτα την οικονομική, δίνοντας
μέρος των εσόδων σε συλλόγους Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία στην Ελλάδα, μέσα από τις παρουσιάσεις του βιβλίου.
Φίλοι καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί από το βιβλίο μου, συμμετέχουν ενεργά στην αλυσίδα αγάπης, δημιουργούν  και διαθέτουν για τον σκοπό:
μπλουζάκια
κουκλίτσες
tattoo 
τραγούδι. 

1η έκδοση, Αθήνα Ιούνιος 2017(εξαντλήθηκε) 
2η έκδοση, Αθήνα Φεβρουάριους 2018 
Κεντρική διάθεση εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣ 
Και στα παρακάτω βιβλιοπωλεία:
Ιανός (Αθήνα-Θεσ/νίκη), Πρωτοπορία (Αθήνα-Θεσ/νίκη), Πολιτεία (Αθήνα)

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Κυρίως μεταμεσονύχτιες ώρες όταν κοιμούνται οι άνθρωποι ξυπνούν οι νεράιδες.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Είμαστε σε μια περίοδο φοβισμένη και αμήχανη, εντούτοις οι «συγγραφείς της κρίσης» δεν ανήκουν στο εκδοτικό κατεστημένο, είναι λογοτέχνες που σκύβουν στα προβλήματα της καθημερινότητας που προξένησε η κρίση, και όχι μόνο. Απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία, τόσο κοινωνική όσο και συναισθηματική, αλλά και βάθος σκέψης μια ιστορία που συμβαίνει σε ένα κοινότοπο περιβάλλον, χωρίς λάμψη, όπου οι ήρωες κινούνται στα όρια μιας μη προνομιούχου κοινωνίας, που αντιμετωπίζουν υπαρκτά αδιέξοδα και βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Αυτός ο λογοτεχνικός ρεαλισμός, δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα, είναι κάτι πολύτιμο για το αναγνωστικό κοινό.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Οι σχέσεις της βιομηχανίας, δηλαδή γενικά του κόσμου του πλούτου, δεν είναι μέσα στην φιλοσοφία μου, οπότε δεν μπορώ να χαρακτηρίσω κάτι  για το οποίο δεν καλούμαι να υπηρετήσω.

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Αν ένα βιβλίο με το «καλημέρα» εμφανισθεί στη λίστα των ευπώλητων, έχει σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δύσκολα γίνεται μπεστ-σέλερ ένα βιβλίο που δεν είναι μυθιστόρημα ή βιογραφία και που δεν έχει κάνει καλή «εκκίνηση» στα βιβλιοπωλεία. Γενικότερα, οι πωλήσεις των βιβλίων ακολουθούν μια τυπική πορεία: αυξάνονται πολύ γρήγορα μετά την έκδοσή τους, φθάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα στις πρώτες περίπου δέκα εβδομάδες και μετά πέφτουν δραματικά.


15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Η όμορφη και ιδιαίτερη μυρωδιά του χαρτιού και η αίσθηση της αφής του δερμάτινου ή υφασμάτινου καλύμματος πολλών βιβλίων, κάνουν το κλασσικό βιβλίο ιδιαίτερο και μοναδικό. Ανήκω στους πιστούς εραστές του παραδοσιακού μα όχι παρωχημένου βιβλίου στην τυπογραφική του μορφή.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Γδύσε την ψυχή σου άφοβα. Μη φοβηθείς τον καιρό εκεί έξω. Έχει πολύ μείον.
Μέσα σου όμως η φωτιά φουντώνει και η επιθυμία σου θα φτάσει στις υψηλότερες αίθουσες 

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

«Οι Λέξεις» Ζαν-Πωλ Σαρτρ εκδ. Άγρα.


18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Αγαπημένοι όσοι αγγίζουν την ψυχή 
Και με ταξιδεύουν εκεί που η καθημερινότητα αποκλείει.

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Η Καρδιά του Σκότους, Joseph Conrad (Πατάκη)
Μόμπυ Ντικ, Herman Melville (Gutenberg)
Τα Τραγούδια της Αθωότητας, William Blake (Ερατώ)
Το Ουρλιαχτό, Allen Ginsberg (Άγρα)
Μία Εποχή Στην Κόλαση, Arthur Rimbaud (Γαβριηλίδης)
Εκλάμψεις, Arthur Rimbaud (Γαβριηλίδης)
Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας κι Άλλες Ιστορίες, Oscar Wilde (Πατάκης)
Οι Πεθαμένες Ψυχές, Nikolai Gogol (Γράμματα)
Το Άλικο Γράμμα, Nathaniel Hawthorne (Ίνδικτος)
Τα Κύματα, Virginia Woolf (Ύψιλον/Βιβλία)
Αρχαίοι Έλληνες ποιητές 
-οποιοδήποτε του Νίκου Καζαντζάκη
- Ερωτόκριτος Β.Κορνάρος 
- Λυρική ποίηση (οτιδήποτε)

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Να συνεχίσω να γράφω και να εκτίθεμαι, στον κόσμο του παραλόγου. 
Να μπορώ να τυπώνω σε χαρτιά, τις στιγμές του εσωτερικού μονολόγου.


*     *     *


ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ
(της Ελένης Βασιλείου-Αστερόσκονης)


Παιδιά των αστεριών σκόνη στο πέρασμά σας 
Κανείς δε φρόντισε να δυναμώσει τα τσακισμένα φτερά σας.
Παιδιά που μεγαλώσατε απότομα στους δρόμους 
που νιώσατε τη βία τη λεκτική. Που χαράξατε καινούργιους νόμους
Παιδιά που φύγατε νωρίς, δίχως βαρκάρη για την απέναντι όχθη
μα με νεράιδες για συντροφιά στη νεκρική σας όψη
Παιδιά που γελάστε δυνατά 
που έφτασε η ευχή σας ψηλά 
Παιδιά που ονειρευτήκατε έναν πολύχρωμο κόσμο 
μα αντί για πινέλα κρατήσατε όπλα στον ώμο 
Παιδιά που πιστέψατε τους όρκους των μεγάλων 
που σας βύθισαν στη σαπίλα των πουλημένων λαών 
Ὤ παιδιά που κρατήσατε τις κλωστές από τα παραμύθια
Εσείς που συνεχίζεται να διαδίδεται του κόσμου σας την αλήθεια 
ρίζες μικρές ποτισμένες με δάκρυα
απότιστες ρίζες μέσα σε πλαστικά
της Γαίας το φουστάνι κρατήστε μαζί 
Παιδιά των αστεριών απόψε γεννιέται.. Άλλο ένα παιδί..





ΤΩΡΑ


(της Ελένης Βασιλείου-Αστερόσκονης)

Τώρα, που έγινε εκταφή δεν θα ‘χω που να πάω
είχα μία παρηγοριά, ότι σε συναντάω….
Συνάντηση στο όνειρο, είχαμε ψες το βράδυ
και ήταν τόσο απαλό, το μητρικό σου χάδι.
Χάδι μου πρώτο και στερνό…αγαπημένο χάδι
 λείπεις απ’ της χαράς το φως στης ζήσης το σκοτάδι
Σκοτάδι δε γνώρισα ποτέ, γιατί γινόσουν φάρος  
κάθε φορά ακόνιζες τα όπλα μου με θάρρος…
  
Ξύπνα απ’ τον κόσμο των νεκρών 
κι έλα στον πάνω κόσμο
Σου έχω γιασεμί λευκό, και ποτισμένο δυόσμο….
Ρούχο σου έχω καθαρό και τακτοποιημένο
στη θέση τη ξεχωριστή μ‘ αστέρια κεντημένο.
Ξύνω τις αναμνήσεις μας καθώς σε περιμένω
και βάνω κόκκινο κρασί, κόκκινο ρουμπινένιο.
Θυμάμαι που τραγούδαγες για να με ηρεμήσεις
Τις νύχτες  που σε πλάκωναν θεριά, για να με νανουρίσεις.
 Νανούρισμα ήταν η φωνή μάνα μου κάθε νύχτα 
μα εδά..ο πόνος έρχεται και μου κεντά τα στήθια
στήθια που κράτησα κλειστά μη δούνε την πληγή
από τη μέρα που φυγες, είμαι αμοναχή
μόνη στους δρόμους περπατώ, το κρύο δε μ αγγίζει
στη ξενιτιά που έφτασα κανένας δεν ορίζει
όρισε η μοίρα να μπορώ μονάχη να σηκώνω
σταυρό και θλίψη μα απ αυτά κοίτα πώς δυναμώνω
δυνάμωσα της πλάτης μου, φτερά και δε με φτάνουν
εκεί που σιωπηλή κοιτούν εκεί είναι που με χάνουν
χάνουν το νόημα, μαμά, ποια είναι η ουσία
από τα αστέρια ήρθαμε, κι εκεί είναι η μαγεία
μαγεία είναι να μπορώ τα μάτια όταν κλείνω
κόσμο να φτιάχνω ονειρικό όπου μπορώ να μείνω
μένω εκεί που οι άνθρωποι φορούνε την αγάπη
που δε ζητούν, ούτε απαιτούν, όσα κι αν κάνουν λάθη…………
Τώρα που έγινε εκταφή κι ακόμη δεν έχεις λιώσει
ο πόνος μέσα στην καρδιά πάλι, κοντά μου θα σιμώσει!


ΕΔΩ
(της Ελένης Βασιλείου-Αστερόσκονης)

Εδώ στέκομαι 
έτοιμη να πέσω,
σε μία γη που δεν μπορώ να εισπνεύσω. 
Η χαρά της πτήσης κρατά για μια στιγμή ή δυο,
και με στέλνει με κατακόρυφη πτώση σε ένα νέο όνειρο.
Ένα όνειρο χωρίς αναμνήσεις - σ‘ έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, σύμφωνα με την εποχή.
Όλοι όμοιοι. Ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση. 
Υπάρχουν Θεοί που γελούν σε εμάς, όταν κλαίμε.
Υπάρχουν άγγελοι που φλέγονται μαζί μας, όταν καίμε. 
Στις βαριά οχυρωμένες αυταπάτες, διασχίζω αυτή την ειλικρινή πραγματικότητα, 
κάπου μέσα στην αργή διαδικασία της σκέψης μου. 
Θέλω να ξέρω γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι τρέχουν μέσα από αυτή τη ζωή, σε αντίθεση με αυτή την ανέμελη βόλτα που χρησιμοποιείται για να είναι κυρίαρχη….
Ή γιατί τόσοι πολλοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν  χημικά ερεθίσματα  για να αποκτήσουν αυτά τα φτερά;
Τη στιγμή που ο καθένας-μας- γεννιέται με αυτά…

Αφαιρώντας όλα τα χρώματα του κόσμου. 
Λαμβάνοντας μακριά από τους ανθρώπους που αγαπώ, όλα αυτά που ξέρω.



*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΝΗΣ


Γεννημένη στον Πειραιά με καταγωγή από την Κρήτη η Ελένη Βασιλείου είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος και ποιήτρια. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές κυρίως φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, ένα θεατρικό έργο και ένα παιδικό βιβλίο.
Το 2014 μετοίκησε στη Γερμανία όπου συνεχίζει την πορεία της στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ατομικές εκθέσεις
2001  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ( αποχρώσεις)
2003  Γκαλερί Δημόκριτος Κολωνάκι (Νεράιδες-Ξωτικά)
2011-2012   βιβλιοκαφέ Έναστρον (Τα αγαπημένα πρόσωπα της Νεράιδας)
10-14 Αύγουστου 2016  Δημοτική Βιβλιοθήκη Κιάτου (Αθάνατοι)
22 Αύγουστου – 2 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά ( Αθάνατοι)
για την ενίσχυση του συλλόγου Η ΠΙΣΤΗ
Ομαδικές εκθέσεις
2010  Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου Κρήτης
2010 έκθεση 51 εικαστικών Μύλος Θεσσαλονίκη
2011 Πολιτιστικό Κέντρο Αμαρουσίου
2011 3η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Κορίνθια 2011
2011 Ξενώνας Κυράνη Παλαιός Παντελεήμονας
2012 1η Έκθεση Ζωγραφικής των Νοσηλευόμενων Παιδιών του Τμήματος Αιματολογίας-Ογκολογίας (Τ.Α.Ο.) του Νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Σοφία» με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η ΠΙΣΤΗ»
2013 Σικάγο Αμερική ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ για την ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού Ελλάδος
2013  Ash In Art δωρεά έργου για την έκθεση με τίτλο  ΕΓΩ Η ΑΣΤΕΓΗ Χ. Σκοπός η συγκέντρωση χρημάτων για το Κέντρο Αστέγων.
2016 ODYSSEY 2016 Personal, political, social, artistic, ancient or contemporary Odyssey
2016 100 εικαστικοί προσφέρουν έργα τους για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο »ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
2017 130 εικαστικοί προσφέρουν έργα τους, για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»

2018 Έκθεση Ζωγραφικής των Νοσηλευόμενων Παιδιών του Τμήματος Αιματολογίας-Ογκολογίας (Τ.Α.Ο.) του Νοσοκομείου Παίδων «η Αγία Σοφία» με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η ΠΙΣΤΗ»
Ζωγραφικά  έργα:
-αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγ.Νικολάου Κρήτης
-αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πειραιά
-κοσμούν το Ειδικό Σχολείο Ωρωπού (δωρεά)
-ξύλινη επιγραφή υποδέχεται τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Χαλκουτσίου Ωρωπού (δωρεά)
-ξύλινη επιγραφή – ”αντίο” σε μαθητή, στο Νηπιαγωγείο του Καλάμου
-αποτελούν μέρος συλλογής του Ζαννείου Ιδρύματος (δωρεά)
-διακοσμούν καράβια της ΑΝΕΚ
-ζωγραφικό  έργο δημοπρατήθηκε στο Chicago των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2013 για φιλανθρωπικό σκοπό (για την ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού στην Ελλάδα)
-τοιχογραφίες σε παιδικά δωμάτια
2013 με ανάθεση του Δήμου Ωρωπού η παιδική χαρά Χαλκουτσίου και η παιδική χαρά Νέων Παλατίων Ωρωπού ανανεώθηκαν και άλλαξαν χρωματικά
Αύγουστος 2017 πίνακας για τα παιδικά χωριά SOS Ηρακλείου Κρήτης
Νοέμβριους 2017 Δωρεά πίνακα (δημοπρατήθηκε) για τη Φιλανθρωπική εκδήλωση »Καλησπέρα ΚΑΒΑΛΑ», για την συγκέντρωση παιρετέρω χρηματικών δωρεών για το κέντρο »Tο Χαμόγελο του Παιδιού» της Καβάλας. Νυρεμβέργη
Θεατρικά σκηνικά-τοιχογραφίες κοσμούν:
2009-2013 Νηπιαγωγείο Χαλκουτσίου Ωρωπού για τις εορταστικές εκδηλώσεις( δωρεά)
2012  Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου Ωρωπού (δωρεά)
2012 σύλλογο Γυναικών Χαλκουτσίου για το αποκριάτικο καρναβάλι
2012 θεατρική παράσταση η Ζεραλντίν και το Ξωτικό της Λίμνης παιδική σκηνή ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ
2012  Δημοτικό Σχολείο Συκαμίνου ( τοιχογραφία-δωρεά)
2013  Γενικό Λύκειο Ωρωπού σκηνικά για την εκδήλωση  eTwinning (κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης)
Οκτώβριος 2015- Ιούλιος 2016 θεατρικά σκηνικά και Illustration σε Flyer για το εθελοντικό πρόγραμμα
LEO (Lernen, Erleben, Orientieren) της Διακονίας Φύρτης.
Μάιος 2016 Νυρεμβέργη στη 5η συνάντηση καλλιτεχνών GlobalArt LIVE-PAINTING  θέμα: Όνειρα
Εθελοντισμός:
2009-σήμερα  μέλος της εθελοντικής κίνησης ”Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ”

2010-σήμερα εθελοντικό  μέλος του συλλόγου «H ΠΙΣΤΗ» με συμμετοχή στο καλλιτεχνικό εργαστήρι εμψύχωσης του Τ.Α.Ο. (Τμήμα Παιδικής Αιματολογίας – Ογκολογίας ) του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ.ΣΟΦΙΑ και στην ενίσχυση του συλλόγου με ζωγραφικά έργα
2011-2012  συμμετοχή με face-painting στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Ωρωπού
Αύγουστος 2012 ζωγραφική στη περίφραξη του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Χαλκούτσι Ωρωπού στην είσοδο του χωριού.
2012-2013 δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου  στο Δημοτικό Σχολείο Χαλκουτσίου
Απρίλιος 2013 μαζί με μαθητές και γονείς αλλάξαμε την όψη του Δημοτικού σχολείου Χαλκουτσίου Ωρωπού και τον προαύλιο χώρο του σχολείου στα πλαίσια του εθελοντικού καλλιτεχνικού εργαστηρίου.
Ιούνιος 2013 Τεχνόπολις 11η γιορτή Εθελοντισμού Face painting με το σύλλογο η ΠΙΣΤΗ
Δεκέμβριος 2013 δημιουργία και καλλιτεχνική επιμέλεια Ανταλλακτικής ΒΙΒΛΙΟθήκης για την πλατεία του Χαλκουτσίου Ωρωπού (κατασκευή και δωρεά από τον Εμμ.Σούτσο κατασκευές – είδη ξυλείας)
Ιούνιος 2014-Ιούνιο 2015 Καλλιτεχνικό δημιουργικό Εργαστήρι στην Ελληνική κοινότητα Φύρτης στήνοντας παιδική ΒΙΒΛΙΟθήκη με την αγάπη Ελλήνων φίλων και συγγραφέων και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων
2014-2015  ζωγραφική σε τάξεις Δημοτικού Σχολείου στη Γερμανία-Kunstproject Grundschule Frauenstrasse Fürth
Αύγουστος 2015 τοιχογραφίες στο παιδικό Ιατρείο, στο δωμάτιο μελέτης και στους διαδρόμους της πτέρυγας θηλέων στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων στα Καμίνια του Πειραιά «Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ» σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «ΚΥΚΛΟΣ»
Μάιος 2016 σκίτσο για την αφίσα εκδήλωσης του Make A Wish Greece-Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος
Αύγουστος 2016 τοιχογραφίες στα δωμάτια Υπολογιστών, στη πτέρυγα αρρένων στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων στα Καμίνια του Πειραιά «Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ»
Αύγουστος 2017 τοιχογραφίες στον προαύλιο χώρο του 4ου Νηπιαγωγείου Ρέντη
Αύγουστος 2017 πίνακας για τα παιδικά χωριά SOS Ηρακλείου Κρήτης
Νοέμβριος 2017 Δωρεά πίνακα (δημοπρατήθηκε) για τη Φιλανθρωπική εκδήλωση »Καλησπέρα ΚΑΒΑΛΑ», για την συγκέντρωση παιρετέρω χρηματικών δωρεών για το κέντρο »Tο Χαμόγελο του Παιδιού» της Καβάλας. Νυρεμβέργη
Συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις σε Γερμανικά δημοτικά σχολεία της Φύρτης με κατασκευές, ζωγραφική και face painting
Συμμετοχή σε εκδηλώσεις:
28.04.2017  Weltkunstmix- προτζεκτ παιδιά 3ης και 4η δημοτικού
29.04.2017 SUPER GLOBAL ART SESSION- live καρικατούρες στο  Super GLAS
29.04.2017 SUPER GLOBAL ART SESSION – Ποίηση στο δρόμο –
10.05.2017 ΔΩΜΑΤΙΟ προτζεκτ με live paiting και ποίηση
14.05.2017 ΔΩΜΑΤΙΟ προτζεκτ με αφήγηση
09.07.2017 Facepainting στην Καλοκαιρινή γιορτή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νυρεμβέργης
Τα βιβλία :
«Ξεχασμένες Νεράιδες» Ποίηση. Εκδόσεις Λεξίτυπον. Μάρτιος 2013
«Αρετούσα» Νέο Ελληνικό Θέατρο. Εκδόσεις Όστρια.
1η έκδοση Σεπτέμβριος 2014
2η έκδοση Μάρτιος 2015

«Ρωγμή» Ποίηση. Εκδόσεις Όστρια. Ιανουάριος 2016
«Το Κορίτσι και ο Μονόκερος» εικονογραφημένο παιδικό. Εκδόσεις Οσελότος.
1η έκδοση
  Ιούλιος 2017
2η έκδοση Φεβρουάριος 2018
(αφιερωμένο στα παιδιά που νοσούν και παλεύουν με τον καρκίνο)
Συμμετοχή σε ποιητικές συλλογές:
«Η μοναξιά είναι χάρισμα» ανθολογία ποιητικού και πεζού λόγου (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, 2011)
«World Poetry 2011 – Anthology» (Παγκόσμιο φεστιβάλ ποίησης Λάρισα)
«Ανθολογία ποίησης και πεζού λόγου», αφιέρωμα στον ποιητή – ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο, 2012
«Θύελλα στον χρόνο» Ανθολογία Ελληνικού Διηγήματος Ιστορικής Φαντασίας (εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2014)
«Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» συλλογή ελληνικού παραμυθιού (εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2014)
«Από καρδιάς» ποιητική συλλογή αφιερωμένη στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου (εκδόσεις Προφήτισσα 2015)
Συλλεκτική Έκδοση
«Σύγχρονη Ανθολογία Της Νέας Ελληνικης Ποίησης» ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ (εκδόσεις Νέας Διάστασης, Αθήνα 2018)
Εργασιακή εμπειρία:
Ιδιαίτερα κατ’ οίκων μαθήματα ζωγραφικής
2016-2017 Kunst in Villa Leon -προτζεκτ με παιδιά νηπιακής ηλικίας
Απρίλιος 2018-Μαΐος 2018 Kunst in Villa Leon- προτζεκτ με παιδιά νηπιακής ηλικίας
Μάρτιος 2018- σήμερα Υπεύθυνη καλλιτεχνικών στο ολοήμερο Ελληνικό Δημοτικό σχολείο Νυρεμβέργης

Άρθρα και συνεντεύξεις φιλοξενούν διαδικτυακές πύλες κοινωνικού και ποιητικού χαρακτήρα.



*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!