Συνέντευξη με τη Λογοτέχνιδα Βασιλεία Τσάκλη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέντευξη με τη Λογοτέχνιδα Βασιλεία Τσάκλη - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ




Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήσει μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τη Λογοτέχνιδα, Βασιλεία Τσάκλη, η οποία συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό της έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΣΑΚΛΗ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Λογοτεχνία για μένα είναι ένας παράλληλος κόσμος στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τα συναισθήματα, τα θέλω μας , την άποψή μας για την κοινωνία και τον κόσμο στο οποίο ζούμε, τη διαμαρτυρία μας.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Η λογοτεχνία στον σύγχρονο άνθρωπο μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο από τη καθημερινότητα κι στιγμές γαλήνης και σκέψης. Είναι ένας φίλος του ανθρώπου που δε τον εγκαταλείπει ποτέ. 

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Η σύγχρονη αγορά και η απόκτηση περισσότερων χρημάτων έχει κάνει κάποιους συγγραφείς να στρέφονται σε λογοτεχνικά είδη περισσότερο εμπορικά. Έτσι η ποίηση έχει μείνει λίγο πίσω σε αυτό το θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον της ποίησης θα είναι ευοίωνο. Για να είναι όμως τέτοιο πιστεύω πως η ποίηση πρέπει να μπει στις ζωές περισσότερων ανθρώπων. Όσο η ποίηση κρατιέται σε ελιτίστικα επίπεδα αυτό δε θα γίνει. Η ποίηση είναι για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Έτσι, πιστεύω πως είναι αναγκαίες περισσότερες καλλιτεχνικές δραστηριότητες σχετικά με τη ποίηση για το ευρύ κοινό. 
Τέτοια είναι η διοργάνωση ποιητικών φεστιβάλ, παρουσίαση ποιημάτων στο ευρώ κοινό κοκ. Μόνο έτσι , νομίζω η ποίηση μπορεί να μπει στη ζωή κάθε ανθρώπου κι να ασχοληθεί περισσότερο με αυτή.

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Για μένα η ποίηση είναι φάρμακο, φυγή από το άγχος της καθημερινότητας κι ένας τρόπος να εκφράσω τους προβληματισμούς μου. Επίσης όταν γράφω αισθάνομαι τη χαρά της δημιουργικότητας κι αυτό το συναίσθημα είναι πολύ σημαντικό για μένα.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Ξεκίνησα να γράφω από την ηλικία των 15 όταν πήγαινα σχολείο. Άρχισα να γράφω μαζί με μια φίλη μου αρχικά στα αγγλικά κι μετά τα ελληνικά στίχους για τραγούδια. Στη συνέχεια καθώς μεγάλωνα ένιωθα παραπάνω το άγγιγμά της και την ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα μου. Αυτή ήταν η παρότρυνση κι ο λόγος που συνεχίζω να γράφω.

6. Γιατί γράφετε;

Γράφω για να εκφράσω τους προβληματισμούς μου , τις σκέψεις μου κι αυτά που δε λέγονται εύκολα με τα χείλη. 

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η πηγή έμπνευσης είναι κοινωνικοί προβληματισμοί όπως η φτώχεια κι ο πόλεμος, αλλά και προσωπικά βιώματα , τρόποι που βλέπω τη ζωή κι συναισθήματα από τα έγκατα της ψυχής που δύσκολα εκφράζονται προφορικά.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ασχολούμαι περισσότερο με τη ποίηση με ομοιοκαταληξία ή μη και τη ποίηση σε πεζό, με τη μορφή σκέψεων. Δεν έχω αποπειραθεί να γράψω πεζογραφία. Ίσως για μένα ο έμμετρος λόγος είναι πιο εύκολος κι με εκφράζει περισσότερο.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Το λογοτεχνικό μου έργο αποτελείται από ποιήματα και στιχουργήματα. Ξεκίνησα να γράφω με ομοιοκαταληξία κι τώρα δοκιμάζω και τον ελεύθερο στίχο. Τα περισσότερα ποιήματα μου τα ανεβάζω στο παρακάτω διαδικτυακό blog: http://apanthismavaso.blogspot.com/.

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «ΛΟΥΛΟΥΔΕΝΙΟ ΤΡΑΥΜΑ» 

Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Λουλουδένιο τραύμα» από τις εκδόσεις Φυλάτος, είναι η πρώτη μου προσπάθεια να γνωστοποιήσω στο ευρύ κοινό μερικά από τα ποιήματα μου ώστε να βγουν από το συρτάρι. Κυρίαρχο στοιχείο των ποιημάτων μπορώ να πω ότι είναι το συναίσθημα , η ευαισθησία και ζητήματα καρδιάς για πτυχές του βίου μου που έχω ζήσει ή δεν έχω ζήσει ακόμη. Άλλοτε οι στίχοι πλημμυρίζουν με τη μελαγχολία του ανεκπλήρωτου και ανικανοποίητου με οδηγό το όνειρο και άλλοτε με μια ελπίδα που πάντα ξεπροβαίνει δειλά δειλά μετά από μια μπόρα και έρχεται να στεγνώσει τα δάκρυα ενός πόνου σταθερού. Δεν λείπουν όμως και οι στίχοι με έντονη ευαισθησία για θέματα κοινωνικά όπως είναι οι πόλεμοι , η φύση , τα ναρκωτικά αλλά και οι αναμνήσεις από τα παιδικά και φοιτητικά μου χρόνια. Τα περισσότερα ποιήματα μου είναι με ομοιοκαταληξία με έντονο το στοιχείο της μουσικότητας σε μερικά από αυτά. Λίγα από αυτά είναι σε ελεύθερο στίχο καθώς η έμπνευση με οδήγησε σε κάτι τέτοιο.

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αγαπημένη ώρα που κάθομαι κι γράφω αλλά πολλές φορές μου έρχονται στίχοι βραδινές ώρες που το μυαλό ξεκουράζεται. 

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Ο κόσμος της τέχνης και της λογοτεχνίας πάντα ήταν σε κρίση κι λίγοι ήταν αυτοί που πλούτισαν όντας καλλιτέχνες. Το σημαντικό είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς κι σε ευχαριστεί , στη προκειμένη περίπτωση δηλαδή να γράφει κανείς για δική του ευχαρίστηση κι του κοινού του κι να μη προσδοκάει σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Σίγουρα η ζωή του λογοτέχνη είναι δύσκολη κι ακόμα περισσότερο στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη όμως αυτές οι εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δίνουν στο λογοτέχνη μεγαλύτερη έμπνευση κι παρόλο που είναι ένα χώρος «φτωχό» θα λέγαμε πως η πνευματική παραγωγή είναι ιδιαίτερα πλούσια τις περιόδους αυτές.

13. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Σήμερα και λόγω της ραγδαίας αύξησης της τεχνολογίας έχουμε πολύ μεγάλη δυνατότητα λογοτεχνικής παραγωγής και μέσα από τα διάφορα site και τα blogs. Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν κάτι έντυπα μπορούν μέσω του υπολογιστή να εκφράσουν τις σκέψεις τους κι να γίνει γνωστό το έργο τους. 

14. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Σίγουρα πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη προώθηση και διαφήμιση του έργου τους.
Επίσης να υπάρχουν σωστοί συνεργάτες για να βγει όσο γίνεται καλύτερα στα χέρια των αναγνωστών. Τέλος να έχει γραφτεί με ψυχή και μεράκι από τον συγγραφέα και να είναι ειλικρινές το έργο του.

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Αν και ζούμε σε ψηφιακή εποχή θα διάλεγα το έντυπο βιβλίο για λόγο περισσότερο συναισθηματικό. Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι καλό και μπορεί να παρέχεται δωρεάν όμως η επαφή με το παραδοσιακό βιβλίο είναι , ακόμη, αναντικατάστατη.

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Να είναι πάντα ταπεινός και να γράφει με τη ψυχή και τη καρδιά του επειδή του δίνει χαρά η παραγωγή.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Διάβασα το « δώρο του θυμού» του Αρούν Γκάντι, 11 μαθήματα ζωής για τον σύγχρονο κόσμο. Το βιβλίο μιλάει για τη φιλοσοφία του Μαχάτμα Γκάντι κι πως μπορούμε να διδαχθούμε από αυτή σήμερα. 

18. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Θαυμάζω αρκετούς συγγραφείς αυτός όμως που με έχει αγγίξει πολύ από Έλληνες ποιητές είναι ο Κ.Π.Καβάφης. Πιστεύω πως γράφει κατανοητά , αγγίζει πολύ κόσμο κι ακουμπά την ψυχή κάθε αναγνώστη. Από γυναίκες μου αρέσει πολύ η Μαρία Πολυδούρη διότι ήταν ρομαντική, όπως κι εγώ , και ταυτόχρονα δυναμική γυναίκα για την εποχή της. Από ξένους ποιητές μου αρέσει ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα . Αγάπησα ιδιαίτερα τη ποίηση του καθώς είναι λυρική, ρομαντική και δυναμική.
Αυτοί οι ποιητές κοίταξαν έξω από τα εμπόδια κι τα στερεότυπα που βάζει η κοινωνία μας, πίστεψαν σε έναν διαφορετικό κόσμο με λιγότερες προκαταλήψεις κι taboo  και ενστερνίζονταν τη παγκόσμια ειρήνη κι συμφιλίωση των λαών. Με έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα στο τρόπο που βλέπω τον κόσμο κι στοχάζομαι την κοινωνία.
Από πεζογράφους εκτιμώ ιδιαίτερα τον Θάνο Κονδύλη που γράφει Ιστορικά κυρίως μυθιστορήματα , ένα είδος που μου αρέσει πολύ και βιβλίο του είναι ένα από τα αγαπημένα μου. 

19. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

«Η Κυρά της Σμύρνης» του Θάνου Κονδύλη , το «Ντουέντε» του Λόρκα , το «δώρο του θυμού» του Α. Γκάντι καθώς κι κάποιες ποιητικές συλλογές κι θεατρικά έργα.

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Θα ήθελα να συνεχίσω αυτό το μαγικό ταξίδι της λογοτεχνίας γράφοντας περισσότερα ποιήματα κι εκδίδοντας τα ηλεκτρονικά ή έντυπα. Θέλω να είμαι χαμηλών τόνων και ταπεινή γιατί εύκολα παρασύρεται κανείς σε τέτοιους χώρους. Ο, τι θα συνεχίσω να γράφω είναι το μόνο σίγουρο κι επιθυμία μου είναι να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και αναγνώστες. Ευχαριστώ.


*     *     *


ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
(της Βασιλείας Τσάκλη)


Θέλω να χαθώ
Στα μονοπάτια της ποίησης
Εκεί που ο κόσμος είναι γεμάτος
Ρόδα και ηλιοβασιλέματα
Πέρα που είναι άδεια η γη
Από σκέψεις και ψέματα
Εκεί που πλέει απάνεμο
Το καράβι της λύτρωσης.

Θέλω να χαθώ
Στα καλντερίμια της γραφής
Εκεί που ο νους
βρίσκει Καταφύγι
στα προβλήματα
στο χέρι που σταματά - για λίγο –
της θλίψης τα νήματα
που θα ‘ πρεπε να βρίσκεται
ο κανόνας της ζωής.

Θέλω να χαθώ
Στα σοκάκια της αλήθειας
Γιατί η ποίηση είναι αυτή
Που την αποκαλύπτει
Ξέρει πάντα
Την ουτοπία με οράματα
Να καλύπτει
Μα και να κάνει ζωντανή
Μια κοινωνία ειρήνης και βοήθειας.

Θέλω να χαθώ
Σε δρόμους αντίστασης και χαραυγής
Εκεί που σκοτάδι και φυλακή
Δεν έχουν θέσεις
Μιας και το ρου της ιστορίας αλλάζει
Με ένα κουβάρι λέξεις
Κι ας πιστεύουν πως ανθίζει
Με έρεβος σιωπής.
   




ΕΘΝΟΣ
(της Βασιλείας Τσάκλη)


Δεν ξέρω τι σημαίνει έθνος
Έμαθα να ξεχωρίζω τους ανθρώπους
Ταξιδιάρικη ταυτότητα μέσα μου ζει
Ένα μπέρδεμα πολιτισμών η ομορφιά.

Αιώνες πριν θέλησαν κάποιοι
Σύνορα εθνικά να βάλουν στη ζωή μας
Έτσι εμείς και «οι άλλοι» κατοικούμε χώρια
Το ξένο μπόλιασαν βαθιά στα σωθικά μας.

Μια συνέχεια, τροχοπέδη στην ευημερία
Ένα βάσανο και εφιάλτης οι αποδείξεις
Πως καταγόμαστε από κάπου κι ξεκινάμε
Και τον μανδύα της δόξας ο χρόνος φορεί.

Μα ένα έθνος δεν μπορείς να το μετρήσεις
Από χιλιάδες χρόνια πριν να το ορίσεις
Η ιστορία γράφτηκε με αίμα λαών ταπεινωμένων
Και όχι με ένδοξα εμβατήρια χωρών ενωμένων.

Φανατισμός από μια ράτσα γεννημένος
Πνίγει λαούς για δίκιο και μαχαίρι
Όλο και πιο σκληρούς τους κάνει η διαφορά
Στη πυραμίδα του πολέμου να ανεβαίνουν πάντα.

Για ένα νύχι γη παλεύουν κορμιά και πεθαίνουν
Μπροστά σε μια ιδέα-κατασκεύασμα πληγής
Μόνο συντρίμμια και απώλειες μετρά η ιστορία
Ανθρώπους σε γκέτο, σε συρματοπλέγματα δεμένους.

Μένει μονάχα μια ιδέα για ειρήνη και ομόνοια
Που φαίνεται πως καταλήγει σε ουτοπία
Ποτέ οι λαοί δεν ήταν πιο ευτυχισμένοι
Όταν δεν κυβερνούσε το έθνος ως σωτήρας.


ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ
(της Βασιλείας Τσάκλη)


Τι να σου κάνουν κι αυτοί οι ποιητές
που ονειρευονται έναν κόσμο καλύτερο
και η γη ολακερη δεν τους φτανει;

τι να κανουν κι αυτοι οι ποιητές
που η γραφή τους συνεχιζει να μεγαλουργει
μα γυρω βλεπουν πολεμο, φτωχεια, δυστυχία;

αν όλα όσα είχαν ειπωθεί
από τα μαγικά τους χείλη, είχαν γίνει,
πόσο πιο δίκαιος και ειρηνικός θα ήταν ο κόσμος;

Φτιάχνουν βόμβες, στέλνουν στρατό οι Μεγάλες οι Δυνάμεις
μια προστασία ισχυρίζοντα πως προσφέρουν σε εμάς
πρόσφυγες, διαλυμένα σπίτια το αποσταγμα μιας "φροντίδας"
που φωτιά βάζει και πόνο προκαλεί.

Όλο και περισσότερο ο κόσμος διχάζεται
το χρήμα και τα συμφέροντα κεφάλια κυβερνούν
πύραυλοι με εκρηκτικά πετούν για τον φόνο μιας ευτυχίας
μιας αγάπης , μιας συμπόνιας για τον διπλανο.

Παιδια εκπαιδευονται στα οπλα
πως να σκοτωνουν αθωες ζωες
Δε μετρανε τα αστρα για μια ελπιδα
Μονάχα σταματουν καρδιες γελωντας δυνατα.

Αιματοκύλισε κι θα αιματοκυλεί όλο το σύμπαν
αφού από την ιστορία κανείς δε έμεινε να διδαχτεί
φανατισμός στη θέση μιας αγάπης για κάθε άνθρωπο
ένας φαύλος κύκλος ο χρόνος από κτίσεως κόσμου.

Και όσοι το ανάστημα ύψωσαν μπροστά στην κάνη
πίστεψαν σε μια ειρήνη, σε μια χωρίς διακρίσεις γη
στου πολέμου την ανατριχίλα δε άντεξε η ψυχή τους
από βόλι εχθρού θυσιάστηκε ο κόπος για μια νίκη.

Τι να σου κάνουν αυτοί οι ποιητές
που ένα μέλλον χωρίς αντίκρισμα κοιτούν
γράφουν , γράφουν με μελάνι, μα δεν αρκεί.

Δε αρκεί τον πόλεμο να σταματήσουν
Πολιτισμούς που καταστράφηκαν να χτίσουν
χαμόγελα να φέρουν πίσω που επαναστατούν.

Μα το έργο τους είναι σημαντικό
η διαμαρτυρία, η φωνή τους αναπόφευκτη
και η ανάγκη για λύτρωση διαχρονική πάντα.



*     *     *



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΣΑΚΛΗ


Η Βασιλεία Τσάκλη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1989 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καλαμαριά. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της
Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο
τμήμα Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία ως γραμματέας. Με την ποίηση και τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα χρόνια του Λυκείου γράφοντας στίχους για τραγούδια. Επίσης, έχει πάρει μέρος σε κάποιους σχολικούς ποιητικούς διαγωνισμούς και έχει δώσει ποιήματα για την εφημερίδα του σχολείου. Η ποιητική συλλογή «Λουλουδένιο τραύμα» είναι η πρώτη της συλλογή κάνοντας έτσι νέα βήματα στον κόσμο της λογοτεχνίας.



*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!