Συνέντευξη με τον Συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ - ΚΕΦΑΛΟΣ

To Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τους λογοτέχνες και τις τέχνες.

ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Συνέντευξη με τον Συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ





Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.

Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον Κλινικό Εκπαιδευτή Φοιτητών Νοσηλευτικής και Συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Έχω την άποψη ότι η λογοτεχνία δεν μπορεί να αποδοθεί μέσα από μερικές λέξεις ή προτάσεις. Ο κάθε άνθρωπος θεωρώ ότι ερμηνεύει διαφορετικά τον ορισμό της λογοτεχνίας βάση των βιωμάτων της κουλτούρας αλλά και  των προσωπικών εμπειριών του. 
Επομένως για μένα λογοτεχνία είναι η τέχνη του να μπορείς εκείνα που σκέφτεται το μυαλό να εκφράζονται ή να τοποθετούνται καλύτερα πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί ανεξαρτήτου από νόημα αλλά και περιεχομένου.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Θεωρώ ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντές όπως για παράδειγμα το πως ερμηνεύει αλλά και αντιλαμβάνεται κάποιος την λογοτεχνία αλλά και την έννοια σύγχρονος άνθρωπος. Αυτό έχει να  κάνει με την φιλοσοφία αλλά και το νόημα ζωής που προσδοκάει από αυτήν.
Θεωρώ ότι μπορεί να τον μεταφέρει σε ένα κόσμο μαγικό αλλόκοτο και συνάμα διαφορετικό από τον πραγματικό κόσμο. Ένα κόσμο ποιο δικό του κοντά στα βιώματα και τις ανησυχίες του να του καλλιεργήσεις την περιέργεια να ψάχνει να έρευνά και να ονειρεύεται να τρέχει μέσα από λέξεις χωρίς περιορισμούς συρματοπλέγματα και  τα πρέπει του.

3. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Θα έλεγα ότι έχω ασχοληθεί τα 5 περίπου τελευταία χρονιά. Ως κυριότεροι λόγοι θεωρώ ότι ήταν οι ακόλουθοι δυο. Πρώτα να γνωρίσω και να καταλάβω καλύτερα το ίδιο τον εαυτό μου αφήνοντας τον ίδιο το δικό μου εσωτερικό εαυτό να έκφραση όλα αυτά που είτε ήθελε και δεν μπορούσε είτε φοβόταν και τα έκρυβε βαθιά μέσα του. Ως δεύτερο λόγο θεωρώ τον επηρεασμό μου μέσα από τον χώρο εργασία και τα βιώματά που αντιμετωπίζω ερχόμενος σε επαφή με συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. Σαν νοσηλευτικός λειτουργός ψυχικής υγειάς αναπόφευκτα σε καθημερινή βάση έχω τριβή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως διάφορες μορφές σχιζοφρένειας, κατάθλιψη, μανία και πολλά άλλα. Παράλληλα πέρα από αυτά συνυπάρχουν πολλές φορές και προβλήματα με εξαρτήσεις όπως είναι ο αλκοολισμός αλλά και παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να με αφήσουν ένα παθητικό θεατή ο οποίος θα τα παρακολουθούσε από απόσταση. 

4. Γιατί γράφετε;

Να ομολογήσω ότι πολλές φορές αναρωτήθηκα και εγώ ο ίδιος κάνοντας ακριβώς αυτή την ερώτηση στον εαυτό μου. Επομένως αν μπορώ να απαντήσω στο γιατί γραφώ θα έλεγα ότι αυτό προέρχεται μέσα από την δική μου ανάγκη για έκφραση διαφόρων προσωπικών γεγονότων, βιωμάτων αλλά και συμβάντων τα οποία εκφράζονται δημιουργικά καλύτερα μέσα από τον γραπτό παρά τον προφορικό λόγο. 

5. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η πηγή έμπνευση μου αναπτύσσεται μέσα από τον ίδιο τον χώρο της εργασία μου, ο οποίος  μου δίνει  την  δυνατότητα να έρθω σε τριβή με άτομα τα οποία  δίνουν το δικό τους δύσκολο και πολλές φορές άνισο θα έλεγα αγώνα για απεγκλωβισμό και απεξάρτηση από την εξάρτηση τους αλλά  και  άτομα  τα οποία πάσχουν από διάφορες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέων διάφορα κοινωνικά προβλήματα και συμβάντα τόσο τοπικά και παγκόσμια δεν περνούν απαρατήρητα αλλά προσπαθώ να τα καταγραφώ πάντοτε με την δική μου προσωπική άποψή και σκοπιά.

6. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ασχολούμαι  κυρίως με διηγήματα μικρού μεγέθους  των τριών ή και τεσσάρων σελίδων. Δεν το κρύβω ότι έχω γράψει και νουβέλες αλλά και θεατρικά μονόπρακτα. Σκοπός μου είναι να αποπειραθώ να δοκιμάσω και αλλά είδη λογοτεχνίας όπως το μυθιστόρημα και η ποίηση.
Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με το γραφή  παραδοσιακών Κυπριακών θεατρικών έργων.

7. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Όπως έχω αναφέρει προηγουμένως ξεκίνησα να γράφω περίπου πριν μια δεκαετία κυρίως παραδοσιακά θεατρικά έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε κυπριακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς  και μερικά από αυτά είχαν βραβευτήκαν σε Ελληνικούς αλλά και Κυπριακούς λογοτεχνικούς  διαγωνισμούς. 
Τα τελευταία 5 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι  κυρίως με διήγημα μικρού μεγέθους.
Το πρώτο μου βήμα είχε γίνει με τη δημοσίευση μερικών διηγημάτων σε διαδικτυακές σελίδες αλλά και σε  ομαδικές ανθολογίες.
Όλα αυτά τα χρόνια είχα δημιούργησα μια μεγάλη συλλογή διηγημάτων, προερχόμενα από σκέψεις συναισθήματα, συμπεριφορές ατόμων τα οποία πάλευαν για την λύτρωση τους από τις ουσίες που συνεχώς τους βασάνιζαν όπως παράλληλα και με προβλήματα που δημιουργούσαν οι διάφορες ψυχικές ασθένειες τόσο στα ίδια τα άτομα που υποφέρουν όσο και στο κοινωνικό τους περίγυρο.
Έτσι το Σεπτέμβρη του  2017, μου είχε δοθεί η ευκαιρία να  εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο  με τίτλο «30 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Συμπαντικές Διαδρομές το οποίο να αναφέρω ότι πρόσφατα έχει βραβευτεί ως ένα από τα βιβλία της χρονιάς από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κύπριων ενώ παράλληλα είναι προτεινόμενο στην κατηγορία Διηγήματα/Νουβέλα για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας. 
Τώρα τον προσέχει Σεπτέμβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο μου βιβλίο που διαπραγματεύεται θέματα εξαρτήσεων, ψυχιατρικά θέματα όπως και θέματα που ταλανίζουν την σημερινή μας κοινωνία ενώ παράλληλα έχει εμπλουτιστεί και με διηγήματα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Θεωρό ότι πρόκειται για την συνέχεια αλλά και το κλείσιμο  του πρώτου μου βιβλίου για αυτό φέρει και τον τίτλο «40 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες» μιας και σε αυτό θα περιλαμβάνονται συνολικά 40 διηγήματα.

8. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «30 Ιστορίες Χίλιες Εικόνες».

Αποτελείται από 30 διηγήματά τα  οποία έχουν γραφτεί τα τελευταία 5 χρόνια.  Περιστρέφεται γύρω από  θέματα τα οποία  σχετίζονται με  την ψυχική ασθένεια (κατάθλιψη,  σχιζοφρένεια ),  με εξαρτήσεις νόμιμων και παράνομων ουσιών και μερικά από αυτά αναφέρονται σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος. 
Μέσα από τα διηγήματα μου μπορεί κάποιος να αντιληφθεί, να κατανόηση τα συναισθήματα, και τον αγώνα  των ατόμων αυτών. 


9. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα γραφής. 
Προσπαθώ πάντοτε να βρίσκομαι με ένα χαρτί και ένα στυλό στο πλάι μου έτσι ώστε να γράφω αυτό το οποίο αποτελεί για εμένα την δεδομένη στιγμή πηγή έμπνευσης.
Αν πρέπει, όμως  να καθορίσω  την αγαπημένη μου ώρα για να γράψω, αυτή είναι κυρίως το βράδυ όπου αποφορτίζομαι, ήρεμο και μπορώ να κάνω την αυτοκριτική μου για την μέρα που ετοιμάζεται να φύγει.

10. Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;

Αν και το συγκεκριμένο ερώτημα το θεωρό «ρητορικό» με την έννοια του τι είναι και πως αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας την έννοια της κρίσης πρωτίστως, αλλά και η ευρύτερης κοινωνία η οποία είναι αυτή που θα στηρίξει τον λογοτέχνη μέσα από δραστηριότητες, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλών άλλων εκδηλώσεων, προσωπικά θα έλεγα ότι μεν έχει επηρεάσει αρνητικά αλλά μερικές φορές αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως πηγή έμπνευσης για κάποιο λογοτέχνη και ευρισκόμενος κάτω από τέτοια πίεση να καταφέρει να δημιουργήσει και να αναδείξει στην επιφάνεια τον καλύτερο λογοτεχνικό του εαυτό.

11. Πως θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;

Σε μια κοινωνία που τρέχει σε τρελούς ρυθμός χωρίς όρια και με ταχύτητες να κόβουν την ανάσα ήταν άλλωστε αναμενόμενο να επηρεαστεί και η λογοτεχνική παραγωγή. Θεωρό ότι έχουμε ξεφύγει από την ποιότητα και έχουμε καταλήξει στην ποσότητα με ότι και αν σημαίνει αυτό, με τα θετικά και τα αρνητικά του. Επίσης θεωρό ότι έχουμε μπερδέψει αρκετά το αναγνωστικό κοινό για το τι να επιλέξει το οποίο βομβαρδίζεται καθημερινά με χιλιάδες προτάσεις και ευκαιρίες.

12. Ποιο θεωρείτε πως είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός Best Seller;

Σίγουρα περισσότερες πιθανότητες για να θεωρηθεί ένα βιβλίο Best Seller έχει εκείνο που βρίσκεται στις κατηγορίες μυθιστορήματος,  βιογραφίες και απομνημονεύματα τα οποία βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού.
Θεωρώ ένα βιβλίο θα πρέπει  να  είναι πρωτότυπο  να μην είναι προβλέψιμο και το οποίο θα διαπραγματεύεται  θέματα ακραία και συνάμα ταμπού όπως κακοποίηση σεξουαλική, σωματική, συναισθηματική, ομοφυλοφιλία και θρησκευτικού περιεχομένου.
Φυσικά ας μην ξεχνούμε πέρα από αυτά, σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός βιβλίου αλλά και ενός συγγραφέα είναι ο  σωστός και οργανωτικός τρόπος  της προώθησης του βιβλίου.


13. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 

Αν το θέμα το δούμε από την σκοπιά της σύγχρονης κοινωνίας και των ρυθμών που ζούμε θα επέλεγα τον ηλεκτρονικό τύπο ο οποίος να σημειωθεί επίσης ότι τα κόστα είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτά. Όμως η μαγεία του βιβλίου η αίσθηση του να το  κρατάς στο χέρι ,
η αφή αλλά και η μυρωδιά του χαρτιού πάντα με μάγευε και με γοήτευε για αυτό και θα επέλεγα το έντυπο βιβλίο. Επίσης το έντυπο βιβλίο το θεωρώ κάτι ζωντανό έχει περιεχόμενο σάρκα και οστά το κρατάς στο χέρι σου το έχεις στην βιβλιοθήκη στοιβαγμένο το κουβαλάς και το νιώθεις μαζί σου στη παράλια στην εκδρομή.

14.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;

Καταρχήν θα πρέπει να ενθαρρύνονται τα νέα άτομα και ειδικά οι νέοι λογοτέχνες να εκφράσουν τις απόψεις , σκέψεις,  ανησυχίες,  προβληματισμούς για διάφορα θέματα που τους απασχολούν.
Υπάρχουν πλέον στην σύγχρονη εποχή πάρα πολλά βοηθήματα σεμινάρια για νέους συγγράφεις που μπορούν να βελτιώσουν την συγγραφή τους.
Προσωπικά, το γράψιμο αποτελεί για μένα μια εσωτερική ανάγκη για ισορροπία του εσωτερικού και του εξωτερικού μου κόσμου. Επόμενος να προχωρήσουν χωρίς δισταγμούς και προβληματισμούς και στην πορεία αυτού του μαγικού ταξιδιού τους θα ανακαλύψουν οι ίδιοι από  μονοί τους το δρόμο τους στην λογοτεχνία καθώς επίσης να μην σταματήσουν ποτε τους να ονειρεύονται και να αποτυπώνουν στο χαρτί τα όνειρα τους.

15. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

Το χαμένο Νόμπελ του συγγραφέα του Κώστα Αρκουδέα και όλα αυτά που έγιναν αλλά και ακολούθησαν γραφτήκαν και δεν γραφτήκαν γύρο από χαμένο Νόμπελ του Νίκου Καζαντζάκη.

16. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Ομολογώ ότι αυτή η ερώτηση αν και φαίνεται απλή και ξεκάθαρη προσωπικά πάντα με φέρνει σε δύσκολη θέση. Σιγουρά υπάρχουν αρκετοί αγαπημένοι συγγραφείς που έχω ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα μηνύματα τις περιπέτειες και τις ιστορίες τους, τον κάθε ένα για κάτι ξεχωριστώ για τον τρόπο με τον οποίο με έχει αγγίξει στην κάθε στιγμή της ζωής μου. 
Θα επιλέξω ένα συγγραφέα που δεν βρίσκεται σήμερα στην ζωή και δεν είναι άλλος από τον  Νίκο Καζαντζάκη και ένα άλλο συγγραφέα και παράλληλα ψυχοθεραπευτή που βρίσκεται εν ζωή των ‘Ιρβιν Γίαλομ..

17. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

Στο κήπο του επίκουρου, όταν έκλαψε ο Νίτσε στο ντιβάνι και ο δήμιος του έρωτα φυσικά όλα Ιρβιν Γίαλομ.

18. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;

Αναμένεται τον Σεπτέμβρη να κυκλοφορήσει  το δεύτερο μου βιβλίο το οποίο θα περιλαμβάνει 40 διηγήματα με παρόμοια θεματολογία του προηγούμενου μου βιβλίου θα επεκταθεί σε διηγήματα κοινωνικού περιεχομένου καθώς επίσης θα συμπεριλαμβάνει  και  διηγήματα γύρω από  την  λογοτεχνία του φανταστικού. Ενώ εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει μια ερεύνα καταγραφής που αφορά την Ιστορία της ψυχιατρικής και των κατά καιρών διαφόρων ψυχιατρικών ιδρυμάτων στην Κύπρο με σκοπό να εκδοθούν στο μέλλον.



*     *     *

ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ
(του Φίλιππου Φιλίππου


   Από το δωμάτιο του δεν έλειπε τίποτα! Στην μια πλευρά υπήρχαν διάφορες φωτογραφίες σε περίοπτη θέα του ίδιου, άλλοτε μόνου και άλλοτε μαζί με τους γονείς του. Όλες ξεκινούσαν από την σχολική του ηλικία και έφταναν μέχρι το σήμερα. Πάντα στις φωτογραφίες χαμογελαστός! Το χαμόγελό του συμπληρωνόταν από την εκάστοτε διάκριση που παραλάμβανε.
     Άριστος μαθητής ο Άριστος, μοναχοπαίδι της οικογένειας. Το ταλέντο του για τα γράμματα φάνηκε από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού κάτι το οποίο διαπίστωσαν πρώτα οι παιδαγωγοί του και στη συνέχεια και οι γονείς του! Σε κάθε τάξη διακρινόταν και βραβευόταν! Οι βαθμοί του πάντα άριστοι. «Άριστα  Άριστε» ήταν αυτό που ηχούσε στα αυτιά του, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Τα βραβεία και τα αριστεία σιγά-σιγά είχαν γίνει μέρος της ζωή του ο ίδιος συνέχιζε με ζήλο και αγάπη να προσπαθεί έχοντας πάντα στο πλευρό του τη στήριξη των γονέων του. Ανεβαίνοντας τάξεις ανέβαινε και το επίπεδο των αριστείων του. Στην αρχή ήταν τοπικά, στην πορεία έγιναν πανελλήνια, συνέχισε σε πανευρωπαϊκά μέχρι που πριν ένα χρόνο έφτασε σε παγκόσμιο βραβείο.
     Πάντα η αγάπη και η κλίση του ήταν στα μαθηματικά και τη φυσική «άπιαστος ο Άριστος μπορεί να πιάσει όποιο όνειρο θέλει» έλεγαν πάντα οι δάσκαλοί του «ζήσε το όνειρο σου μπορείς» τον επιβεβαίωνε και ο λυκειάρχης.
     Οι γονείς του έκαναν και αυτοί όνειρα! Καμάρωναν το μονάκριβο τους γιο βλέποντας τον να διακρίνεται στα γράμματα. Καλλιεργημένοι γονείς με συναισθήματα και αγάπη! Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο πατέρας ήταν επιφανής γιατρός της πόλης με αρκετό κοινωνικό έργο και δραστηριότητες ενώ η μητέρα του θεωρείτο μια από τις καλύτερες αρχιτέκτονες που είχε να επιδείξει ολόκληρη η χώρα, άλλωστε τα έργα και οι δημιουργίες της μιλούσαν από μόνα τους.
     Στο σπίτι η οικογένεια αμφιταλαντευόταν μεταξύ ιατρικής και αρχιτεκτονικής για το που μπορεί να καταλήξει ο Άριστος. Αιτήσεις είχαν κάνει και για τους δυο κλάδους και μάλιστα στα καλύτερα και ακριβότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου, τα οποία τους άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες τους και προσπαθούσαν να τους δελεάσουν με διάφορες προσφορές για να έχουν κοντά τους το νέο αστέρι που φαινόταν ότι ανέτελλε. Πράγματι έτσι τον είχαν ονομάσει όχι μόνο οι καθηγητές του αλλά και οι δημοσιογράφοι για τα επιτεύγματα του τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο. Το νέο αστέρι! 
     Μόνο που μια μέρα ξαφνικά και εντελώς απροειδοποίητα το αστέρι έσβησε, έπεσε για την ακρίβεια από τον ουρανό όπως έπεσαν και οι γονείς του στο άκουσμα της λέξης «ηβηφρενία» μορφή σχιζοφρένιας.
     Τον τελευταίο μήνα ξαφνικά και απροειδοποίητα οι γονείς του πρόσεξαν διάφορες αλλαγές να συμβαίνουν στον Άριστο. Άρχισε να παραμελεί τον εαυτό του, να κλείνεται σε αυτόν να γίνεται ευερέθιστος, καχύποπτος με το παραμικρό, να συμπεριφέρεται και αν κάνει αλλόκοτα πράγματα ανεξήγητα και επικίνδυνα και το ποιο σημαντικό παραμέλησε και δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τα μαθήματά του! Εκεί που η οικογένεια ετοίμαζε βαλίτσες και τον επόμενο μήνα θα ταξίδευε για να επιλέξει μεταξύ Οξφόρδης και Κέιμπριτζ βρέθηκε με τις βαλίτσες μεταξύ ψυχιατρικής κλινικής και ψυχιατρικών νοσοκομείων.
     Πρώτος ο πατέρας γνώστης κάποιων κλινικών ευρημάτων και συμπτωμάτων που εντόπισε στο γιο του άρχισε να ψάχνει σε ψυχιατρικά βιβλία και ζήτησε τη βοήθεια του φίλου του, του Θανάση επιφανή ψυχίατρου και επιμελητή στο πανεπιστήμιο. Τα πρώτα μαύρα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται στον ουρανό και να κρύβουν το λαμπρό αστέρι. Οι ανησυχίες του Θανάση επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Οι κλινικές εξετάσεις και τα ευρήματα όταν συνάντησε τον Άριστο τον άφησαν άφωνο. «Θεέ μου πώς να πω στους γονείς του ότι δυστυχώς ο γιός τους πάσχει από ηβηφρενία μορφή σχιζοφρένειας» ψέλλισε πιάνοντας με τα χέρια του το κεφάλι του «πώς να τους πω ότι δυστυχώς τα όνειρα τους για το γιό τους πρέπει να τα αναβάλουν και ίσως να μην μπορέσουν να τα πραγματοποιήσουν ποτέ». 
     Στο άκουσμα της διάγνωσης οι γονείς κόντεψαν να πεθάνουν, μόνο ο Άριστος δεν φάνηκε να ταράσσεται ή να εκφράζει έστω ένα συναίσθημα.
     ‘Έχουν περάσει από τότε 3 μήνες  και ο Άριστος μόλις έχει τελείωση μια ενδονοσοκομειακή θεραπεία σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική! Σε αυτούς τους 3 μήνες πέρασαν για να τον εξετάσουν και να του πάρουν συνέντευξη πολλοί επιφανείς ψυχίατροι από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και ψυχίατροι των πανεπιστημιακών σχολών της ιατρικής των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Έτυχε της πιο δαπανηρής και σύγχρονης μορφής φαρμακευτικής αγωγής.
     Σήμερα βρίσκεται στο σπίτι του μαζί με τους γονείς του. Είναι όμως εντελώς διαφορετικός! Δεν είναι ο Άριστος που ήξερε και ο ίδιος! Η μητέρα του σταμάτησε να εργάζεται για να είναι συνεχώς διπλά του και να τον φροντίζει. Ο πατέρας του αν και συνεχίζει να εργάζεται, τα απογεύματα αφού κλείσει το γραφείο του περνά από τη ψυχολόγο του για να κουβεντιάσει και να πάρει στηρίξει!
     Για πρώτη φορά ο Άριστος κάθισε στο γραφείο του και πήρε ένα χαρτί και ένα στυλό  και άρχισε να γράφει. Η μητέρα του που τον παρακολούθα διακριτικά! Μόλις διαπιστώνει ότι έχει τελειώσει αυτό που γράφει τρέχει να το διαβάσει. Το χαρτί γράφει με μεγάλα και κεφαλαία γράμματα ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΑ=ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ. Ενώ από τα μάτια του αρχίζουν να κυλάνε τα πρώτα δάκρια. Η μητέρα του τον αγκαλιάζει όσο σφικτά μπορεί, με όση δύναμη της έχει μείνει τόσο σωματική όσο και ψυχική και του ψελλίζει στο αυτί χαϊδεύοντας του τα μαλλιά « Σε αγαπώ πολύ». 
-ΤΕΛΟΣ-





ΕΥΤΥΧΙΑ
(του Φίλιππου Φιλίππου

    Αγαπούσε όσο τίποτε άλλο τα παιδιά. Αυτός ήταν άλλωστε ο κυριότερος λόγος που σπούδασε δασκάλα. Ήθελε να είναι συνεχώς διπλά τους. Δυστυχώς η ανεργία την αναγκάστηκε  να ψάξει για άλλη δουλειά μακριά από το όνειρό της σε ένα κατάστημα ενός πολυκαταστήματος ως πωλήτρια παιχνιδιών και τροφών. «Τουλάχιστο θα είμαι κοντά στα παιδιά» σκέφτηκε! 
   Μια μέρα μπήκε στο κατάστημα μια οικογένεια μαζί με ένα παιδί. Το παιδί φαινόταν να έχει διάφορες κινητικές δυσκολίες καθώς και μειωμένες διανοητικές ικανότητες. Η οικογένεια αφού αγόρασε αυτά που χρειαζόταν κατευθύνθηκε στο ταμείο όπου και πλήρωσε. Η Ευτυχία με χαμόγελο επέστρεψε τα ρέστα μαζί με μια καραμέλα στο  μικρό κοριτσάκι το οποίο συνέχιζε να της χαμογέλα. Τα κέρματα έπεσαν στο έδαφος από τα χέρια του μικρού παιδιού. Ο πατέρας έσκυψε για να τα πάρει όπου και διαπίστωσε ότι έλλειπαν 2 ευρώ το οποίο τις ανέφερε. Η ίδια σάστισε ήταν σχεδόν βέβαιη ότι είχε δώσει τα σωστά κέρματα στο παιδί. Ο πατέρας παρέμενε ανένδοτος θεωρούσε ότι εσκεμμένα  η πωλήτρια έδωσε τα κέρματα στο μικρό παιδί πιστεύοντας ότι ήταν αποτέλεσμα απάτης που η ίδια εφάρμοζε για να ξεγελά ανυποψίαστες οικογένειες με σκοπό να κλέβει η ίδια λεφτά. Η Ευτυχία ένιωθε προσβεβλημένη όμως του πρότεινε να μοιραστούν τη διαφορά. Ο άντρας εξαγριωμένος της  είπε ότι είναι μεγάλο λάθος αν νομίζει ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί με ένα ή δυο ευρώ μιας και η ίδια δεν ήξερε με ποιον είχε να κάνει. Μάταια έκανε μια προσπάθεια να απολογηθεί ή έστω να του εξηγήσει την αγάπη που είχε για τα παιδιά, για τα ιδανικά με τα οποία η ίδια η οικογένεια της την μεγάλωσε, για τις αξίες και τα πιστεύω της, μάταιά όμως! Ο ίδιος αποχώρησε βιαστικά με απειλές και χαρακτηρισμούς. Η ίδια η Ευτυχία μόνο ευτυχής δεν ήταν από το τρόπο και την κατάληξη που είχαν πάρει τα πράγματα.
    Τρεις μέρες αργότερα ο εργοδότης της την κάλεσε και με δάκρια στα μάτια της ανακοίνωσε την απόλυση της. Ο άγνωστος κύριος μόνος άγνωστος δεν ήταν! Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα από τους ισχυρότερους άντρες της τοπικής κοινωνίας ο οποίος μέσω δικηγορικού γραφείου επικοινώνησε με την εταιρία που προμήθευε το συγκεκριμένο κατάστημα στο εξωτερικό και ανέφερε όπως ο ίδιος πίστευε τι είχε γίνει. Έτσι τα πράγματα πήραν την πορεία  που ο ίδιος ο μεγαλοεπιχειρηματίας ζητούσε. Με οδηγίες η εταιρία απαίτησε από την αντιπροσωπία την απόλυση της νεαρής πωλήτριας! Αν και η κάμερα που υπήρχε στο ταμείο εκ τον υστέρων απέδειξε ότι η ίδια η Ευτυχία είχε κάνει λάθος στην επιστροφή των λεφτών κατά 2 ευρώ είχε αποδείξει όμως και κάτι άλλο την τιμιότητα και εμπιστοσύνη που δικαίως της είχε ο εργοδότης της αφού σε καμία περίπτωση όλο αυτό το διάστημα δεν καταχράστηκε ούτε ένα κέρμα. Το γεγονός ότι όλοι την αγαπούσαν και διακρίνονταν για την τιμιότητα της μπόρεσε να της εξασφαλίσει άλλη δουλειά ως πωλήτρια ρούχων στο ίδιο πολυκατάστημα.
   Ένα πρωινό αφού στάθμευσε το αυτοκίνητο και ετοιμαζόταν να αρχίσει δουλειά άκουσε κλάματα παιδιού. Η ίδια ανησύχησε και αναστατώθηκε! Ασυναίσθητα  ακολούθησε τα κλάματα όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα δυσάρεστο γεγονός. Μια γυναίκα κτυπούσε στο σβέρκο απειλώντας ένα μικρό παιδί θέλοντας να το εξαναγκάσει να κατέβει κάτω από το αυτοκίνητο. Η ίδια δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί! Έτρεξε και στάθηκε εμπόδιο στην άγνωστη γυναίκα θέλοντας να  προστατεύσει το μικρό παιδί. Η γυναίκα άρχισε να ουρλιάζει και να φωνάζει αναφέροντας της με ποιου το δικαίωμα παρέμβαινε ενώ άρχισε να την απειλεί. Η Ευτυχία δεν τη φοβήθηκε καθόλου! Άλλωστε η αγάπη που έτρεφε για τα παιδιά δεν θα την άφηνε πότε να τα αφήσει μόνα και απροστάτευτα. Κάλεσε αμέσως την ασφάλεια του κτηρίου. Η άγνωστη γυναίκα συνέχιζε να τους απειλεί ενώ τους ανέφερε ότι ήταν η μητέρα του παιδιού. Όσο για το μικρό παιδί είχε γαντζωθεί στα χέρια και την αγκαλιά της Ευτυχίας και δεν την άφηνε λεπτό. Σε λίγο κατέφθασε η αστυνομία. Η Ευτυχία στην συνέχεια αποχώρησε γιατί έπρεπε να αρχίσει δουλειά.
   Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Η άγνωστη γυναικά δεν ήταν η μητέρα του παιδιού! Είχε επιλεγεί από κάποια οικογένεια για να το φροντίζει μιας και οι γονείς του εργάζονταν σε μια μεγάλη εταιρία που διατηρούσαν . Η αστυνομία κάλεσε τους γονείς του παιδιού οι οποίοι έσπευσαν πανικόβλητοι στην σκηνή μη μπορώντας να πιστέψουν το τι είχε συμβεί καθώς και το πώς είχαν ξεγελαστεί από τη γυναίκα που οι ίδιοι εμπιστεύτηκαν! Μέσα από την έρευνα της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι αυτό συνέβαινε τακτικά με τη συγκεκριμένη γυναίκα η οποία κτυπούσε, απειλούσε και έβριζε το μικρό παιδί. Η οικογένειά ζητούσε επίμονα να έρθει σε επαφή με το άτομο το οποίο χωρίς να έχει την οποιαδήποτε υποχρέωση αλλά για λόγους τους οποίους το ίδιο μονό μπορούσε να εξηγήσει,  θέτοντας  ίσως τον εαυτό του σε κίνδυνο αποκάλυψε τι ακριβώς συνέβαινε στο παιδί. 
   Σήμερα η οικογένεια του παιδιού κρατώντας δώρα στα χέρια της συνοδευόμενη και από ένα άλλο παιδί με εμφανή τα σημάδια της πνευματικής και σωματικής αναπηρίας κατευθύνθηκε στο κατάστημα που εργάζεται η Ευτυχία. Μπαίνοντας ζητούν να γνωρίσουν την κοπέλα με το όνομα Ευτυχία. Ο υπεύθυνος του καταστήματος έτρεξε αμέσως να της φωνάξει. «Ο κύριος Παμπορίδης ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας με δώρα στα χέρια σε ψάχνει με την οικογένεια του  για να σου πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που έγινε πριν από λίγες μέρες» της είπε λαχανιασμένα. Ασυναίσθητα η Ευτυχία κοιτάζει  προς το μέρος του και τους λέει  «κύριε δεν είναι ανάγκη όλα αυτά! Εγώ έκανα απλά το καθήκον μου, αυτό που μου λέει η συνείδηση μου, αυτό που θα έκανε ο καθένας στη θέση μου βλέποντας ένα μικρό απροστάτευτο παιδί, να κακοποιείται από ένα ενήλικα». Ξαφνικά τα βλέμματα τους αντικρίζονται! Παγώνουν! Μένουν ακίνητα μην μπορώντας να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν! Ένας κρύος ιδρώτας διαπερνά τα κορμιά τους! Την όλη αμηχανία έρχεται να διαταράξει η φωνή του άλλου μικρού παιδιού «το κορίτσι με τα γλυκά» φωνάζει με χαρά και τρέχει στην αγκαλιά της Ευτυχίας!  Η Ευτυχία σκύβει και το αγκαλιάζει! Το μικρό παιδί τη φιλά με χαμόγελο και της λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Όσο για τον μεγαλοεπιχειρηματία και τη σύζυγό του έχουν μείνει ανέκφραστη μη μπορώντας  να πιστέψουν το τι είχε συμβεί! Η Ευτυχία έχει στην αγκαλιά της το μικρό παιδί με τη σωματική και διανοητική στέρηση και με δάκρια στα μάτια κοιτάζει την υπόλοιπη οικογένεια. Τότε η μητέρα των παιδιών τρέχει γονατίζει μπροστά τους, τις αγκαλιάζει και τις δύο και με δάκρια στα μάτια λέει στην Ευτυχία   «σε παρακαλώ συγχώρεσε μας» και ξεσπά σε λυγμούς, ενώ ο πατέρας μένει ανήμπορος και ανίκανος να πιστέψει την τροπή που πήρε η όλη υπόθεση σκύβοντας απλά το κεφάλι του!


Κάτω διάζωμα θύρα 6
(του Φίλιππου Φιλίππου

   Από χθες το βράδυ ήταν αναστατωμένος. Για την ακρίβεια είχε Θυμό πολύ θυμό! Η Μαρίνα το κορίτσι του τον πίεζε ασφυκτικά για να αναβάλει την παρακολούθηση της συναυλίας που προγραμμάτισε  για αύριο. O ίδιος ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε να ακούσει τίποτα. Τα επιχειρήματα που ο ίδιος προσπάθησε να της αναλύσει δεν στάθηκαν αρκετά ούτε το ότι περίμενε εδώ και μήνες το συγκεκριμένο γεγονός, ούτε ότι ήταν το αγαπημένο του συγκρότημα δεν έφταναν. Το τελευταίο δε επιχείρημα που προσπάθησε να της παραθέσει ήταν το γεγονός ότι αγόρασε το συγκεκριμένο εισιτήριο για 90ευρό και δυστυχώς ήταν και το μοιραίο. «Σπατάλησες 90ευρώ για μια συναυλία;» του είπε και παίρνοντας την τσάντα της οργισμένη κατευθύνθηκε προς την πόρτα για να φύγει. Μάταια προσπάθησε να της εξηγήσει, να της μιλήσει για τις δικές του ανάγκες για την αγάπη που της είχε. Μάταια! Η ίδια κλείνοντας του την πόρτα του βροντοφώναξε ότι πότε δεν θυμάται να έχει κάνει για αυτήν ένα ολόκληρο χρόνο που είναι μαζί ένα δώρο μιας τέτοιας αξίας!
    Το βράδυ δεν μπόρεσε να κλείσει μάτι! Στριφογύριζε στο κρεβάτι του! Στην δεξιά πλευρά έβλεπε τη φωτογραφία της Μαρίνας και στην αριστερή πλευρά το κορνιζαρισμένο στο τοίχο ποστερ του συγκροτήματος ενώ στο μυαλό του την αυριανή απογευματινή βάρδια στο νοσοκομείο που εργαζόταν και το γεγονός ότι ανεξαρτήτου κόστους που θα είχε γιατί αυτό ήταν δεδομένο έπρεπε να φύγει ακριβώς στην ώρα του για να μπορέσει να φτάσει έγκαιρα στη συναυλία. 
      Το ξυπνητήρι άρχισε να χτυπά ασταμάτητα! Πότε τελικά πρόλαβε να ξημερώσει ούτε που το κατάλαβε! Εκείνο που κατάλαβε ήταν ότι το σώμα του δυσκολευόταν να εκτελέσει τις οδηγίες που του έδινε ο εγκέφαλος του όσο και αν αυτός λειτουργούσε μετά τα ψεσινά γεγονότα. Ασυναίσθητα πήρε το κινητό του τηλέφωνο και σχημάτισε τον αριθμό της Μαρίνας «καμία ανταπόκριση» ψέλλισε με παράπονο. Άρχισε σιγά-σιγά να ετοιμάζεται για την δουλειά του για τον χειρουργικό θάλαμο του νοσοκομείου. Μια δουλειά που απαιτεί εγρήγορση, ετοιμότητα, καθαρό μυαλό, κάτι που την δεδομένη στιγμή δεν διέθετε! Όσο για τη Μαρίνα συνέχιζε να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις του. Η δουλειά κυλούσε ομαλά κάτι που τον ευχαριστούσε. Φαινόντουσαν ότι όλα ήταν εντάξει και θα προλάμβανε τη συναυλία του. Φυσικά το ίδιο δεν συνέβαινε με τη Μαρίνα άλλα είχε τον τρόπο να το χειριστή ο ίδιος από την επομένη, αν και τον στενοχωρούσε φυσικά. Όσο η ώρα πλησίαζε στο μυαλό του άρχισε να φαντάζεται την συναυλία. Τελικά η κλήση για άμεση βοήθεια έπεσε ακριβώς στο παραπέντε. Σοβαρό περιστατικό με πολλαπλά τραύματα ανάγγειλε πανικόβλητος ο τραυματιοφορέας κατά την είσοδο του στο νοσοκομείο. «Γρήγορα στο ειδικό κρεβάτι» φώναξε ο γιατρός «δυο νοσηλευτές μαζί του» συμπλήρωσε η προϊστάμενη «ε, όχι δεν γίνεται» ψιθύρισε με παράπονο ο ίδιος κοιτώντας ταυτόχρονα το ρολόι του. Σε 30 λεπτά άρχιζε η συναυλία. Ο ίδιος έπρεπε να ξεκινά είδη για αυτήν ενώ τώρα έπρεπε να παραμείνει αιχμάλωτος στο νοσοκομείο για το επείγον περιστατικό «από όλη τη μέρα αυτή την στιγμή βρήκε αυτή για να κτυπήσει, τώρα που πρέπει να φύγω» είπε στον άλλο συνάδελφο που προσπαθούσε να της χορηγήσει ενδοφλέβια υγρά ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να πάρει σφίξεις από το χέρι της. Η ίδια φαινόταν να μην αντιλαμβάνεται το τι γίνεται. Ο συνάδελφός του για να τον «πειράξει» περισσότερο του λέει «ωραία συναυλία ετοιμάζεσαι να παρακολουθήσεις» αναστέναξε «κάτι πρέπει να κάνουμε για να ξεμπερδεύουμε μια ώρα γρηγορότερα» απάντησε με κάπως ειρωνική διάθεση αφήνοντας μεμιάς το χέρι της το οποίο προσγειώθηκε κάπως άτσαλα στο ειδικό κρεβάτι. Η οδηγία από την άλλη της προϊσταμένης ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Παρακολούθα το περιστατικό μέχρι τελική διάγνωση και μετά φεύγεις.«Τσάμπα πήγε ο καυγάς με τη Μαρίνα» μονολόγησε. Είχε σκοπό να ξεμπερδέψει από αυτήν όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Άρχισε να παραμελεί και να προσπερνά όσο γρήγορα μπορούσε «τυπικές» διαδικασίες για να τελειώνει με την αξιολόγηση για να προλάβει όσο περισσότερη συναυλία μπορούσε. Στο πρόσωπο  του ήταν ζωγραφισμένη έντονα η οργή και ο θυμός του. Το φαγητό που ήταν στο δίσκο διπλά στο κομοδίνο δεν τη βοήθησε για να το πάρει αλλά το άφησε εκεί. Νερό ποτέ δεν την ρώτησε αν χρειαζόταν, απλά συνέχιζε να κοιτάζει το ρολόι του ανυπόμονα. Ενώ στη συνέχεια αφού την άφησε μόνη στο κρεβάτι έγραψε στο ειδικό έντυπο ότι ήταν συνεργάσιμη καθώς και παρατηρήσεις για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το αυριανό της διαιτολόγιο. Ο ίδιος ευχόταν να έρθει γρήγορα κάποιος συγγενής της μπας και μπορέσει να ξεμπερδεύει μια ώρα γρηγορότερα! Όσο για την προσωπική της υγιεινή είχε σκοπό να την αφήσει για την επόμενη βάρδια. Ο ίδιος είχε πει ότι θα περιμένει λίγο ακόμα. Πέρασαν από μπροστά του δυο συνάδελφοί του οι οποίοι επιδεικτικά τον ρώτησαν  «πως πάει η συναυλία σου;». Ο ίδιος στη συνέχει έγραψε ότι ήταν αρκετά συνεργάσιμη και έφυγε από εκεί για να το αναφέρει στην προϊσταμένη του μήπως και τελικά καταφέρει να τελειώσει γρηγορότερα. Είχε σκοπό να πάει στην συναυλία και ότι προλάβει.
      Σαν βόμβα σκάει η είδηση ότι κάτι κακό είχε γίνει στο στάδιο που άρχισε η συναυλία. Ένα μέρος της κερκίδας υπό το βάρος του κόσμου υποχώρησε και έπεσε στο κάτω διάζωμα και υπήρχαν πολλοί τραυματίες. «Όλοι οι νοσηλευτές να μεταβούν στο τμήμα πρώτων βοηθειών και τα ασθενοφόρα να μεταβούν στις πρώτες βοήθειες» ήταν η οδηγία της διεύθυνσης. Ο ίδιος στο άκουσμα της είδησης πάγωσε! ‘Έμεινε κάγκελο! Προς στιγμή νόμισε ότι το μυαλό του, του έπαιζε κάποιο παιχνίδι! Ότι ίσως κάποιοι συνάδελφοι ήθελαν να τον αστειέψου! Ένας συνάδελφο τον επανέφερε κάπως ανώμαλα στην πραγματικότητα  χτυπώντας τον στο ώμο «γρήγορα τρέξε δεν ακούς» ενώ ένας άλλος του πρόσθεσε «τελικά πολύ τυχερός μας προέκυψες! Πήγαινε αργότερα να πάρεις κανένα λαχείο.» Μεμιάς κοιτάζει πίσω του το κρεβάτι με την άγνωστη γυναίκα, ενώ μένει ανήμπορος και ανίκανος να μιλήσει μπροστά της. Το μόνο που μπόρεσε να διακρίνει ήταν τα υγρά της μάτια.
     Στις πρώτες βοήθειες άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τραυματίες καθώς και οι πρώτες πληροφορίες. Υποχώρησε το πάνω διάζωμα πέφτοντας στο κάτω διάζωμα στην θύρα 6 . Ξαφνικά μέσα σε όλο αυτό το χαμό ακούει τη φωνή της Μαρίνας να του φωνάζει. Τρέχει και τον αγκαλιάζει σφικτά λέγοντας του «σε ευχαριστώ που με άκουσες! Η καρδία μου πήγαινε να σπάσει! Δεν θα το άντεχα αυτό να μου συμβεί» είπε με τρεμάμενη φωνή και υγρά μάτια. Ο ίδιος είναι εντελώς χαμένος! Το μυαλό του δεν είναι ούτε στη Μαρίνα ούτε στη συναυλία. Είναι στην άγνωστη γυναίκα που του έσωσε την ζωή. Αν και εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις όλο το βράδυ για να σώσει όσες ζωές μπορούσε είχε σκοπό να επιστρέψει πίσω στην άγνωστη γυναίκα για να την ευχαριστήσει. Την επομένη παρόλη την κούραση που είχε πήγε να ψάξει στο θάλαμο την άγνωστη γυναίκα. Δεν την βρήκε πουθενά. Υπήρχε μεγάλη βελτίωση στην υγεία της και πήρε εξιτήριο. Εκείνη τη στιγμή η προϊσταμένη του τον ενημέρωσε ότι υπάρχει ένας φάκελος για αυτόν «Φάκελος για μένα;» διερωτήθηκε. Τον παίρνει στο χέρι του και αρχίζει να τον διαβάζει. «Αγαπητέ συνάδελφε ξέρω ότι ήμουν ένα νοσηλευτικό πρόβλημα για σένα για αυτό και δεν νοιάστηκες καθόλου ίσως για αυτό συζητούσες μόνο τη θεωρητική βάση της αρρώστιας μου. Δάκρυσα και σκέφτηκα πως θα νιώθω όταν πεθάνω. Ήξερα ότι δεν θα ήθελες να πεθάνω στη δική σου βάρδια για να μπορέσεις να πας έγκαιρα στην συναυλία σου! Όταν πονούσα έκανες πως νοιαζόσουν για μένα μα ποτέ δεν νοιάστηκες πραγματικά! Δείξε ενδιαφέρον στο πρόβλημα μου! Είμαι τόσο φοβισμένη και κουρασμένη! Τόσο μόνη! Σε παρακαλώ μίλησε μου! Πλησίασέ με! Νιώσε τους παλμούς του χεριού μου! Σε παρακαλώ άκουσε με! Μαρία Αντωνίου Καθηγήτρια νοσηλευτικής.» Το ίδιο επανέλαβε και η προϊσταμένη του «μα ναι την είχαμε χθες κάνει εισαγωγή! Είναι αυτή που εσύ λίγο πριν τελειώσει την βάρδια σου την ανέλαβες προσωπικά» και συνεχίζει λέγοντας του «είμαι σίγουρη γνωρίζοντας σε ότι σου έχει γράψει κάποια ευχαριστήρια επιστολή για τις υπηρεσίες που της προσέφερες είναι μεγάλη τιμή για σένα! Μην ξεχάσεις να την συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου. Είμαι σίγουρη ότι θα σου φάνει χρήσιμη». Ο ίδιος νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του «έλα μην συγκίνησε! Εσύ το καθήκον σου έκανες! Ξέχασα να σου πω πως διδάσκει όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια όπου την καλούν συγκεκριμένα για το μάθημα της ηθικής και δεοντολογίας». Ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια λέει «συγγνώμη σε παρακαλώ συχώρεσε με» και φεύγει τρέχοντας. Μόλις είχε διαβάσει και την υποσημείωση του γράμματος η οποία έγραφε «κάτω διάζωμα θύρα 6». Στο δεξί του χέρι κρατά το γράμμα ενώ στο αριστερό του το εισιτήριο της συναυλίας όπου αναγράφεται κάτω διάζωμα θύρα 6.


*     *     *




ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ


Ο Φίλιππος Α. Φιλίππου γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1976 στο χωριό Ορούντα της επαρχίας Λευκωσίας στην Κύπρο. Αποφοιτώντας από το λύκειο υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Φοίτησε στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου στον κλάδο ψυχικής υγείας αποκτώντας δίπλωμα ψυχιατρικής νοσηλευτικής. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παίρνοντας πτυχίο ψυχιατρικής νοσηλευτικής, συνέχισε στο Ανοικτό πανεπιστήμιο Κύπρου αποκτώντας μεταπτυχιακό στη Διοίκηση μονάδων υγείας. Ακολούθησε η απόκτηση δεύτερου μεταπτυχιακού (με υποτροφία) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην ψυχική υγεία από όπου αποφοίτησε πρώτος στη Σχολή επιστημών και μηχανικής παίρνοντας το αριστείο του πανεπιστημίου. Είναι επίσης κλινικός εκπαιδευτής φοιτητών Νοσηλευτικής. Εργάζεται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας από το 2002. Έχει παρακολουθήσει διάφορες διαλέξεις και σεμινάρια κυρίως για τις ψυχικές ασθένειές και τις εξαρτήσεις (αλκοόλ ναρκωτικά) συνολικά πέρα των 1000 ωρών ενώ έτυχε εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Ισπανία. Είναι ομιλητής σε διάφορα συνέδρια, ημερίδες σεμινάρια και εργαστήρια. Είναι μέλος του πυρήνα μάθησης νοσηλευτών ψυχικής υγείας.
Έχει γράψει διάφορα διηγήματα. Αρκετά έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, ενώ άλλα έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία και επαίνους σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο (αναλυτικός πίνακας παρουσιάζεται πιο κάτω). Από τον Σεπτέμβριο του 2017 κυκλοφορά από τον εκδοτικό οίκο της Ελλάδας Συμπαντικές διαδρομές το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «30 ιστορίες Χίλιες εικόνες» με 30 διηγήματα με θεματολογία τις ψυχικές ασθένειες ( σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές) και τις εξαρτήσεις από αλκοόλ και ναρκωτικά. Τώρα ετοιμάζει το δεύτερο του βιβλίο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχείς Σεπτέμβριο.
Είναι συνεργάτης σε εβδομαδιαία Παγκύπρια εφημερίδα όπου μέσα από δική του στήλη παρουσιάζει την «ιστορία της ψυχιατρικής». Παλαιότερα είχε συνεργαστεί ξανά με εβδομαδιαία εφημερίδα όπου διατηρούσε στήλη με την ονομασία «στιγμιότυπο με τον Φίλιππο Φιλίππου» στην οποία παρουσίαζε μέσα από φωτογραφίες διάφορα χωριά, μνημεία και αξιοθέατα της Κύπρου μαζί με μια σύντομη αναφορά.
Επιπρόσθετα ασχολήθηκε με την φωτογραφική τέχνη όπου κατέχει το τίτλο του (AFIAP) πιστοποιημένου καλλιτέχνη φωτογράφου από την παγκόσμια οργάνωση φωτογραφίας καθώς και τον τίτλο του (I.S.F.-3) από την Γαλλική παγκόσμια ομοσπονδία. Έχει αρκετές βραβεύσεις και διακρίσεις σε Κύπρο και εξωτερικό (συνολικα40) ενώ παράλληλα έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις(συνολικα52) . Φωτογραφίες του κατά καιρούς έχουν κοσμήσει ημερολόγια, περιοδικά και εφημερίδες. Πέραν των 100 φωτογραφιών του έχουν παρουσιαστή σε φωτογραφικά σαλόνια σε πάνω από 20 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει παρουσιάσει δυο ατομικές εκθέσεις και παράλληλα μια φωτογραφική παρουσίαση. Είναι μέλος σε διάφορους φωτογραφικούς ομίλους ενώ παράλληλα διδάσκει την φωτογραφική τέχνη μέσα από ομάδα φωτογραφίας που διατηρεί στο χώρο εργασίας του σε εξαρτημένα άτομα και ψυχικά ασθενείς. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και φωτο -δημοσιογραφίας από Ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο.
Έχει ασχοληθεί με διάφορες μορφές τέχνης όπως αγγειοπλαστικής όπου παρακολούθησε μαθήματα για 4 χρόνια και συμμετείχε σε ομαδική έκθεση μαζί με άλλους Κύπριους καλλιτέχνες που παρουσιάστηκε στο ιδιωτικό μουσείο «Λεβεντιο». Μαθήματα έχει παρακολουθήσει επίσης στην Αγιογραφία όπου και συμμετείχε σε ομαδική έκθεση καθώς επίσης φέτος είχε λάβει το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό Αγιογραφίας που διοργανώθηκε από την Ε.Π.Ο.Κ. Συνεχίζοντας την περιδιάβαση του στην χειροτεχνία παρακολούθησε μαθήματα μπατίκ, καλαθοπλεχτικής, κουκούλι στο κάδρο (κυπριακή μορφή τέχνης) ψηφιδωτού και Κυπριακής παραδοσιακής χειροτεχνίας.
Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:
  1. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα << εκπαίδευση μεντόρων>> διάρκειας 8 ωρών
  2. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα << Τοξικοεξαρτησείς>> διάρκειας 96 ωρών
  3. Πιστοποιητικό εκπαίδευση στο θέμα << Κλινική Εκπαίδευση στην Ανάπτυξη και το Συντονισμό Θεραπευτικών Ομάδων>> διάρκειας 126 ωρών
  4. Πιστοποιητικό συμμετοχής με θέμα << Ανοικτά Θεραπευτικά Προγράμματα>> διάρκειας 34 ωρών
  5. Πιστοποιητικό συμμετοχή σε σεμινάριο με θέμα: << Τεχνικές Κινητοποίησης/ Συνέντευξη Ανάπτυξης Κινήτρων>> διάρκειας 12 ωρών
  6. Βεβαίωση συμμετοχής σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: << Ευρωπαϊκός δείκτης σοβαρότητας της εξάρτησης ( EuropASI,) Κύκλος 1 >> διάρκειας 20 ωρών
  7. Πιστοποιητικό συμμετοχή σε εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα: << Πρόληψη υποτροπής σε άτομα με προβλήματα εξάρτησης>> διάρκειας 12 ωρών
  8. Πιστοποιητικό συμμετοχής σε σεμινάριο με θέμα <<Development and Implementation of a Therapeutic Continuum for DRUG ADDICTION SERVICES>> διάρκειας 35 ωρών
  9. Πιστοποιητικό συμμετοχής στο σεμινάριο<< Quality Care in Clinical Practice>> διάρκειας μιας μέρας
  10. Πιστοποιητικό Παρακολούθησης σεμιναρίου με θέμα << Το Διαδίκτυο στην Ζωή μας. Ασφάλεια και Υπεύθυνη Χρήση.>> διάρκειας μιας μέρας
  11. Πιστοποιητικό παρακολούθησης ημερίδας με θέμα << Η Διασφάλιση της Ποιότητας της Κλινικής Πράξης: Το σύγχρονο διακύβευμα>>
  12. Πιστοποιητικό συμμετοχής σε σεμινάριο με θέμα << Θεωρίες και μοντέλα στη νοσηλευτική>> διάρκειας 5 ωρών
  13. Πιστοποιητικό συμμετοχή σε σεμινάριο με θέμα << BURNED OUT IN NURSING>>
  14. Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου νε θέμα << Εκπαίδευση και ηγεσία στη Νοσηλευτική ψυχικής υγείας>> διάρκειας μιας μέρας
  15. Πιστοποιητικό συμμετοχή σε εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα << Διαταραχές στη λήψη τροφής- Ψυχογενής ανορεξία>> διάρκειας μιας μέρας
  16. Πιστοποιητικό συμμετοχής σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: << Νεκρογενής Ανορεξία>> διάρκειας μιας μέρας
  17. Παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα: << Εuropean Addiction Senerity Index ( Europ ASI) training seminar
  18. Πιστοποιητικό συμμετοχή σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα << παρεμβάσεις στο σωφρονιστικό σύστημα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων>> διάρκειας 40 ωρών
  19. Πιστοποιητικό συμμετοχή σε σεμινάριο με θέμα << Συμβουλευτική τοξικοεξαρτήσεων>> διάρκειας δυο ημερών
  20. Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου με θέμα << Η Κύπρος κατά των ναρκωτικών>> διάρκειας μιας μέρας
  21. Πιστοποιητικό παρακολούθησης κλινικού σεμιναρίου με θέμα << Ουσιοεξάρτηση>> διάρκειας δυο ημερών
  22. Πιστοποίηση παρακολούθησης σεμιναρίου με θέμα «Διπλή διάγνωση» διάρκειας δυο ημερών
  23. Πιστοποίηση «πρακτικής άσκησης μέντορα στον κλινικό χώρο» διάρκειας 8 ωρών.
  24. Πιστοποιητικό εργασίας ως μέντορας προπτυχιακών φοιτητών Νοσηλευτικής κατά το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2014-2015. Απονέμονται 4 ώρες συνεχιζόμενής επαγγελματικής ανάπτυξης.
  25. Πιστοποιητικό εργασίας ως μέντορας προπτυχιακών φοιτητών Νοσηλευτικής κατά το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2014-2015. Απονέμονται 3.75ώρες συνεχιζόμενής επαγγελματικής ανάπτυξης.
  26. Βεβαίωση Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου για καθήκοντα καθοδήγησής τεταρτοετών φοιτητών Νοσηλευτικής για περίοδο 09/2014 μέχρι 01/2015
  27. Βεβαίωση Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου για καθήκοντα καθοδήγησής τεταρτοετών φοιτητών Νοσηλευτικής για περίοδο 09/2015 μέχρι 01/2016
  28. Πιστοποιητικό παρακολούθησες σεμιναρίου με θέμα ΚΑΡΠΑ διάρκειας 5 ωρών.
  29. Βεβαίωση παρακολούθησης επιστημονικής πολυθεματικής ημερίδα με θέμα τις εξαρτήσεις διάρκειας 5 ωρών.
  30. Πιστοποιητικό παρακολούθησης εκπαιδευτικής ημερίδας με θέμα «Βασική καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και χρήση Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) 5 ωρών
  31. Πιστοποιητικό παρακολούθησης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Συνέντευξη Κινητοποίησης-Δείκτης Σοβαρότητας της εξάρτησης EuropAsi Δείκτης αίτησης θεραπείας F.T.D.I. διάρκειας 3 ωρών
  32. Πιστοποιητικό παρακολούθησης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Δείκτης Πρώτης Αίτησης Θεραπείας FTDI διάρκειας 1 ώρας
  33. Πιστοποιητικό παρακολούθησης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Εργαλείο Σφαιρικής Αξιολόγησης Νευροβιολογικών Διαταραχών διάρκειας 10 ωρών
  34. Παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα «Θεωρίες προσωπικότητας-Εισαγωγή στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία ο ΓΣ Θεραπευτής – θεραπευτική σχέση –όρια- επαγγελματική δεοντολογία – κώδικας ηθικής. Διάρκειας 16 ωρών.
  35. Παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα «Θεωρίες προσωπικότητας-Εισαγωγή στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία διάρκειας 16 ωρών.
  36. Παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα «πολυθεματική επιστημονική ημερίδα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων νοσηλευτικής» του πανεπιστημείου Λευκωσίας διάρκειας 5 ωρών.
  37. Παρακολούθηση ημερίδας με θέμα «Ηθική- Δεοντολογία και επαγγελματική συμπεριφορά στο τομέα της υγείας διάρκειας 5 ωρών.
  38. Παρακολούθηση πολυθεματικής ημερίδας Τοξικοεξαρτήσεων διάρκειας 5 ωρών.
  39. Παρακολούθηση πολυθεματικής ημερίδας «Ηθική και επαγγελματική ευθύνη στον τομέα των εξαρτήσεων» διάρκειας 10 ωρών
  40. Παρακολούθηση πολυθεματικής ημερίδας «Ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας»
  41. Πιστοποιητικό παρακολούθησης συνεδρίου βιοηθικής με θέμα «ανακουφιστική φροντίδα» διάρκειας 5 ωρών
  42. Πιστοποιητικό συμμετοχής από το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού της Κυπριακής ακαδημίας δημόσιας διήγησης με θέμα «εργαστήριο για την διαχείριση της μάθησης στους οργανισμούς για μέλη πυρήνων μάθησης» συνολικής διάρκειας 12 ωρών
  43. Συμμετοχή στο 24 Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και μαιευτικής με τίτλο «Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξής: Ο ρόλος των Νοσηλευτών και Μαιών» με μοριοδότηση 9,7 διεθνών μονάδων συνεχούς νοσηλευτικής και μαιευτικής εκπαίδευσης
  44. Πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματός εκπαίδευσης με θέμα «Ηθική &επαγγελματική ευθύνη στον τομέα των εξαρτήσεων» διάρκειας 10 ωρών
  45. Πιστοποιητικό παρακολούθησης «Πολυθεματικής Νοσηλευτικής Ημερίδας» του πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και μαιευτικής Κύπρου στις 11 Μαΐου 2018 διάρκειας 4,5 ωρών
  46. Πιστοποιητικό παρακολούθησης Συνεδρίου Βιοηθικής «Ανακουφιστική Φροντίδας» που έγινε στις 21 Οκτωβρίου 2017 στην Λευκωσία
  47. Πιστοποιητικό εκπαίδευσης με θέμα «Διαχείριση ολισθήματός και υποτροπής» διαρκείας 10 ωρών που έγινε τον Φεβρουάριο του 2018
  48. Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου με θέμα: «Η επικοινωνία ως μέσω θεραπευτικής προσέγγισης για διαχείριση επιθετικής συμπεριφοράς» Δεκέμβριος 2017
  49. Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια» Ιούνιος 2019
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
Κατηγορία Υποτροφίες.
  1. Παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στελεχών στο πλαίσιο του έργου << Δια Βίου Μάθηση>> που εντάσσεται στο κοινοτικό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci Training Placement. Διάρκειας από 9 έως 20 Μαΐου 2010 Αθήνα Ελλάδα.
  2. Παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευση μέσα στα πλαίσια του έργου << Δια βίου Μάθηση>> που εντάσσεται στο κοινοτικό πρόγραμμα Leonardo Da Vinci Training Placement. Διάρκειας από 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2005 Μαδρίτη Ισπανία.
  3. Υποτροφία για μεταπτυχιακό στην ψυχική υγεία από Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Κατηγορία Διακρίσεις:
  1. Τιμητικό δίπλωμα για την εθελοντική προσφορά στην υλοποίηση του διαγωνισμού αντιναρκοτικού μηνύματος για το έτος 2000
  2. Τιμητικό δίπλωμα για την συμμετοχή στο τσουνάμι στην Ν.Α. Ασία από τον παγκύπριο σύνδεσμο νοσηλευτών και μαιών 2005
  3. Βράβευση εθελοντών των ειδικών Ολυμπιακών Κύπρου 2004
  4. Τιμητικό δίπλωμα για συμμετοχή σε σχολική αιμοδοσία 1994
  5. Τιμητικό δίπλωμα αιμοδοσίας από το υπουργείο
  6. Τιμητικό δίπλωμα για συμμετοχή ως εθελοντής στους ΧΙΙΙ Αγώνων μικρών κρατών Ευρώπης 2010
  7. Τιμητικό δίπλωμα για την συμμετοχή στους ειδικούς ολυμπιακούς αγώνες
  8. Τιμητικό δίπλωμα από την παγκόσμια οργάνωση καλλιτεχνικής φωτογραφίας για την δουλειά του και ανακήρυξη του ως Πιστοποιημένου καλλιτέχνη φωτογράφου με τον τίτλο του «AFIAP»
  9. Τιμητικό δίπλωμα ISF-3 από την Γαλλική καλλιτεχνική ομοσπονδία για την συνεισφορά του στην φωτογραφική τέχνη.
  10. Τιμητική πλακέτα από «Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» για το γεγονός ότι ήταν πρώτος στο μεταπτυχιακό στην σχολή «επιστημών και μηχανικής» επιπέδου μεταπτυχιακού
  11. Τιμητικό δίπλωμα από «Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» για το γεγονός ότι ήταν πρώτος στο μεταπτυχιακό στην σχολή «επιστημών και μηχανικής» επιπέδου μεταπτυχιακού
  12. Τιμητική διάκριση από «πανεπιστήμιο Λευκωσίας» για το γεγονός ότι ήταν πρώτος στο τμήμα Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής επιπέδου μεταπτυχιακού.
  13. Τιμητική πλακέτα από τον Παγκύπρια Σύνδεσμο Νοσηλευτών και μαιών στο 24 Παγκύπριο Νοσηλευτικό συνέδριο για την πρόγευση του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής»
ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ- ΚΟΙΝΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
  1. Εγγεγραμμένος νοσηλευτικός λειτουργός πρώτου επίπεδου στο αντίστοιχο σώμα
  2. Μέλος της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων
  3. Μέλος ταμείου αρωγής υπηρεσιών ψυχικής υγείας
  4. Μέλος στον οργανισμό γιατροί χωρίς σύνορα
  5. Μέλος στην οργάνωση για την καταπολέμηση της μάστιγα της πείνας
  6. Μέλος τοπικής οργάνωσης αιμοδοσίας
  7. Μέλος εκκλησιαστικής επιτροπής νοσοκομείου Αθαλάσσας
  8. Μέλος φωτογραφικής εταιρίας Κύπρου
  9. Μέλος διεθνών φωτογραφικών ομίλων.
  10. Μέλος στους ειδικούς ολυμπιακούς αγώνες ( ατόμων με ειδικές ανάγκες)
  11. Μέλος Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικός Πολιτιστικός όμιλος Κυπρίων).
  12. Μέλος Πυρήνα μάθησης Νοσηλευτών ψυχικής υγείας
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
  1. Συγγραφή διηγήματος ( δεύτερο Παγκύπριο και Πανελλήνιο βραβείο 2015) στον διαγωνισμό της πνευματικής συντροφιάς Κύπρου Λεμεσός
  2. Συγγραφή διηγήματος ( δεύτερο Παγκύπριο και Πανελλήνιο βραβείο 2015) στον 15ον λογοτεχνικό διαγωνισμό της εταιρίας τεχνών, επιστημών και πολιτισμού Κερατσινιού Πειραιά Αθήνα
  3. Συγγραφή διηγήματος ( Πρώτο βραβείο Παγκύπριου και Πανελλήνιου διαγωνισμού) στον 6ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ελληνικού πολιτιστικού ομίλου Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.) στην κατηγορία Διακοπές στην Κύπρο-Μια αξέχαστη εμπειρία.
  4. Συγγραφή διηγήματος (Δεύτερο βραβείο Παγκύπριου και Πανελλήνιου διαγωνισμού) στον 7ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Π.Ο.Κ. στις κατηγορίες ελεύθερο με το διήγημα «Ο Ήρωας».
  5. Συγγραφή διηγήματος ( Πρώτα βραβεία Παγκύπριου και Πανελλήνιου διαγωνισμού) στον 7ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Π.Ο.Κ. στις κατηγορίες κατεχόμενη Κερύνεια με το διήγημα «Το προσκύνημα».
  6. Συγγραφή Θεατρικού ( Κυπριότικου σκετς) ( Πρώτο Παγκύπριου και Πανελλήνιου διαγωνισμού) στον 7ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Π.Ο.Κ. με τίτλο «Μπράβο στη Χριστινού».
  7. Συγγραφή Θεατρικού ( Κυπριότικου σκετς) ( Πρώτο Παγκύπριου και Πανελλήνιου διαγωνισμού) στον 7ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ε.Π.Ο.Κ. με τίτλο «Ο γιατρός τζαι η δασκάλα».
  8. Συγγραφή διηγήματος ( έπαινος 2016) στον 11ον πανελλήνιο διαγωνισμό «Ιδεοπνοον» Πετρούπολη Αθήνα.
  9. Συγγραφή διηγήματος ( τιμητική διάκριση 2017) στον 12ον πανελλήνιο διαγωνισμό «Ιδεοπνοον» Πετρούπολη Αθήνα.
  10. Συγγραφή ιστορικού διηγήματος (τιμητικός έπαινος 2017) με θέμα μια φορά και ένα καιρό στα χρόνια του Ιουστινιανού που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων των απανταχού Κρυπτοχριστιστιανών το 2017
  11. Συγγραφή διηγήματος ( έπαινος 2018) στον 13ον πανελλήνιο διαγωνισμό «Ιδεοπνοον» Πετρούπολη Αθήνα.
  12. Συγγραφή θεατρικού έργου με τίτλο το όνειρο (τρίτο βραβείο) στον 8ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας 2018
  13. Συγγραφή διηγήματος στην κατηγορία «πως ο Ελληνικός λαός συμπαραστάθηκε στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. το 1955-59 για αυτοδιάθεση και ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα (δεύτερο βραβείο) με το διήγημα «αλλαγή σκυτάλης» στον 8ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας 2018
  14. Συγγραφή διηγήματος στην κατηγορία «Αμμόχωστος βασιλεύουσα» δεύτερο βραβείο με το διήγημα «Αμμόχωστος» στον 8ον Παγκόσμιο λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. Ελλάδας 2018
  15. Πολλά από τα διηγήματα έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες όπως (Λογοτεχνική συντροφιά, βιβλίονετ, short story, Ε.Π.Ο.Κ. πότε την Κυριακή, Ανθρώπων έργα, Koalakia blog, iamvosart@gmail.com )
  16. Διηγήματα έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικές ανθολογίες
  17. Διηγήματα έχουν συμπεριληφθεί σε καλλιτεχνικά ημερολόγια
  18. Φωτογραφίες κοσμούν περιοδικά, βιβλία, ημερολόγια
  19. Για αρκετά χρόνια αρθρογράφος με δική του στείλει με το τίτλο «στιγμιότυπα με τον Φίλιππο Φιλίππου» σε εβδομαδιαία εφημερίδα.
  20. Αρθρογραφία με δική του στείλει σε εβδομαδιαία εφημερίδα με θέμα «Ιστορία της ψυχιατρικής»
  21. Συγγραφή ραδιοφωνικών Κυπριώτικων σκετς ( ορισμένα έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο)
  22. Φωτογραφική τέχνη ( περάν των 40 παγκύπριων και παγκόσμιων βραβείων, δυο ατομικές εκθέσεις ,μια παρουσίαση φωτογραφιών στη Φωτοδό, αρκετές ομαδικές, διάφορες φωτογραφίες κοσμούν περιοδικά εφημερίδες και ημερολόγια, κάτοχος του τίτλου AFIAP καλλιτέχνη φωτογράφου από την παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνικής φωτογραφίας, καθώς και του τίτλου ISF-3 από την Γαλλική καλλιτεχνική ομοσπονδία. )
  23. Παρακολούθηση μαθημάτων χειροτεχνίας από το τμήμα χειροτεχνίας στην Λευκωσία στα ακόλουθα θέματα ( καλαθοπλεχτική, ψηφιδωτό, μπατίκ, κατασκευής παραδοσιακής καρέκλας, κατασκευής κουκουλιών σε κάδρο, αγγειοπλαστική στο χέρι, αγγειοπλαστική στον τροχό ( δυο σειρές) οπού απονέμονταν και τα αντίστοιχα διπλώματα συμμετοχής.
  24. Παρακολούθηση μαθημάτων κεραμικής από το Λεβέντιο μουσείο Κύπρου και συμμετοχή σε ομαδική έκθεση οπού απονεμήθηκε και σχετικό δίπλωμα
  25. Παρακολούθηση μαθημάτων αγιογραφίας από το δήμο Λατσιών και συμμετοχή σε ανάλογη ομαδική έκθεση όπου απονεμήθηκε και σχετικό δίπλωμα.
  26. Παρακολούθηση μαθημάτων Κυπριακής χειροτεχνίας από υπουργείο Παιδιάς και Πολιτισμού συμμετοχή σε ομαδική έκθεση και απονομή σχετικού διπλώματος.
  27. Εθελοντισμός. ( συμμετοχή στο τσουνάμι του 2004 που έπληξε χώρες του ινδικού ωκεανού συγκεκριμένα στην Σρι-λανκα με την ιδιότητα του νοσηλευτικού λειτουργού. Απονεμήθηκε από την νοσηλευτική διεύθυνση σχετική ευχαριστήρια επιστολή
  28. Εθελοντισμός (Συμμετοχή σε αιμοδοσίες και απονομή σχετικών διπλωμάτων)
  29. Εθελοντισμός ( συμμετοχή ως εθελοντής στους αγώνες μικρών κρατών που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο και απονομή σχετικού διπλώματος)
  30. Πιστοποιητικό συμμετοχή στο 1ο σεμινάριο Κυπριώτικου σκετς της ένωσης θεατρικών συγγραφέων Κύπρου με τίτλο «Κυπριοτικό σκετσ- θεωρία και πράξη.
  31. Πρώτο βραβείο στον 3ον Καλλιτεχνικό διαγωνισμό Ε.Π.Ο.Κ. στην κατηγορία «αγιογραφία» με την αγιογραφία με τίτλο «Παναγία»
  32. Δεύτερο βραβείο στον 3ον Καλλιτεχνικό διαγωνισμό Ε.Π.Ο.Κ. στην κατηγορία ζωγραφικής με την ζωγραφιά «γυναίκες»
  33. Δεύτερο βραβείο στον 2ον Καλλιτεχνικό διαγωνισμό Ε.Π.Ο.Κ. στην κατηγορία ζωγραφικής.
  34. Συγγραφή διηγήματος ( Β βραβείο) από την Ασημένια σελίδα ΙΙΙ 2018 εκδοτικών οίκων εντύπης και Μωραΐτης.
  35. Πρώτος έπαινος στο φωτογραφικό διαγωνισμό «Βασίλης Μιχαηλίδη: Φωτώ-Γράφω την ποίηση του»
Ομαδικές Ανθολογίες:
  1. «Κυπριακή Φιλολογική πρωτοχρονιά 2015» Ε.Π.Ο.Κ.2
  2. «Κυπριακή Φιλολογική πρωτοχρονιά 2016» Ε.Π.Ο.Κ.
  3. «Κυπριακή Φιλολογική πρωτοχρονιά 2017» Ε.Π.Ο.Κ.
  4. «πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού» Στο ποτάμι του χρόνου
  5. Ανθολογία ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας «οι νεκροί δεν λένε ιστορίες»
  6. «Ιστορίες μπονσαίτ» Βιβλιονετ
  7. Ανθολογία διηγήματος και ποίησης Εκδόσεις πνοές ΄λόγου και τέχνης
  8. Συμμετοχή σε περιοδικά των εκδόσεων πνοές λόγου και τέχνης
1.Ομιλητής σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ( πρόγραμμα νοσηλευτικής) στις 25/6/16 με θέμα «Ψυχική υγεία, ουσιοεξάρτησεις από τότε στο σήμερα»
2.Ομιλητής στη πολυθεματική επιστημονική ημερίδα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων της νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Λευκωσίας «Σύγχρονη νοσηλευτική: κοινοτική και ογκολογία» και «νοσηλευτική ψυχικής υγείας».
3. Ομιλητής σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ( πρόγραμμα νοσηλευτικής) στις 30/5/17 με θέμα «Ηθική- Δεοντολογία και επαγγελματική συμπεριφορά στο τομέα της υγείας.
4. Ομιλητής σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Παγκύπριο σύνδεσμο νοσηλευτών και μαιών τομέας νοσηλευτικής ψυχικής υγείας μαζί με τομέα εκπαίδευσης πυρήνας μάθησης νοσηλευτών ψυχικής υγείας διεύθυνση νοσηλευτικών υπηρεσιών με θέμα «Πολυθεματική ημερίδα τοξικοεξάρτησης».
5. Ομιλητής στο 24 Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με θέμα «Βασικοί παράμετροι ηθικής και δεοντολογίας κατά την άσκηση της νοσηλευτικής ψυχικής υγείας».
6. Ευχαριστήρια επιστολή από Δρ. Άννα Παραδεισιώτη Αν. Διευθύντρια υπηρεσιών ψυχικής υγείας για την συνεισφορά μου στην διοργάνωση της Ημερίδας «Ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας»
7. Ομιλητής στην εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών που έγινε στις 31/5/18 στο δημαρχείο στροβόλου με θέμα «Η ιστορία της ψυχιατρικής νοσηλευτικής»

Συγγραφέας του λογοτεχνικού βιβλίου διηγημάτων με τίτλο «30 Ιστορίες Χίλιες εικόνες» το οποίο έχει παρουσιαστή σε όλες τις ελεύθερες πόλης στην Κύπρο και σε αρκετές σε Ελλάδα.



*     *     *


ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ: 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ 

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΧΡΟΝΩΝ 

ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περιμένουμε τις απόψεις σας!